19 / 04 / 2024

Bina enerji kimlik belgesi almak için gerekli evraklar!

Bina enerji kimlik belgesi almak için gerekli evraklar!

Bina enerji kimlik belgesi binaların enerji tüketimini, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için alınan belgeye deniyor. Peki, bina enerji kimlik belgesi almak için gerekli evraklar nelerdir?



Bina enerji kimlik belgesi almak için gerekli evraklar!

Bina enerji belgesi binanın enerji tüketimini, enerji performansını ve çevrenin korunması için alınması gerekiyor.  Enerji kimlik belgesinde derecelndirme yapılarak belge düzenleniyor. Bu derecelendirmeye göre A ve G harfleri aralığında bir Enerji Sınıfı alıyorlar.


Binaların enerji sınıfının belirlendiği bir belgeye bina enerji kimlik belgesi deniyor. Kısaca bu belgeye ekb’de deniyor.  Bu belge enerji kimlik belgesi uzmanı tarafından düzenleniyor. Bina enerji kimlik belgesi ile binanızın enerji ihtiyacının yanı sıra kullanılan ısıtma biçimi de belirtiliyor.  Enerji kimlik belgesi mevzuatında bulunan Binalarda enerji performansı yönetmeliğine göre 50 metrekare ve üstü bütün binalar için enerji kimlik belgesi alınması gerekiyor. 


Enerji kimlik belgesi alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu belgeyi düzenleyecek kurumun seçimi oluyor. Var olan  binalar için enerji kimlik belgesi düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketi olması gerekiyor.  Yeni binalarda ise EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi (EKB) düzenleyebiliyorlar. Enerji kimlik belgesi alabilmek için bazı evraklar gerekli oluyor. Bina enerji kimlik belgesi alabilmek için gerekli evraklar aşağıda yer alıyor.


Bina enerji kimlik belgesi almak için gerekli evraklar:

*Mimari Proje

*Isı Yalıtım Projesi

*Elektrik Projesi

*Mekanik Tesisat Projesi ( Isıtma, Soğutma, Havalandırma)



Bina enerji kimlik belgesi nereden alınır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön