25 / 04 / 2024

Bina güçlendirme can kurtardı!

Bina güçlendirme can kurtardı!

Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde yıkılan Dilek Apartmanı'nın arka tarafında bulunan ve deprem günü ayakta kalan binada 5 yıl önce güçlendirme çalışması yapıldığı öğrenildi...



Elazığ'da depremde yıkılan Dilek Apartmanı’nın arkasında bulunan ve afet günü ayakta kalan binada daha önce güçlendirme çalışması yapıldığı öğrenildi. Apartman sakinleri: "Canımızı bu kolonlar kurtardı" dedi.

Sabah'tan Uğur Yıldırım'ın haberine göre; Elazığ'da yaşanan 6.8'lik depremin ardından 5 kişinin kurtarıldığı, 13 kişinin de cansız bedenine ulaşıldığı Dilek Apartmanı yıkılma riskine karşı ekipler tarafından kontrollü şekilde yıkıldı. 

1992 yılında inşa edilen apartmanın bulunduğu Sürsürü Mahallesi'ndeki risk ise hala devam ediyor. Depremin en çok etkilediği bölgelerin başında yer alan Sürsürü'de ağır hasarlı onlarca bina uzman ekipler tarafından yıkılacak. 13 kişinin hayatını kaybettiği Dilek Apartmanı'nın bulunduğu alanda ağır hasar almasına rağmen ayakta kalmayı başaran diğer binalarda güçlendirme yapıldığı ortaya çıktı. Apartmanların durumundan endişelenen apartman sakinleri 5 yıl önce binada risk analizi yaptırdı. Dilek Apartmanı gibi 3 bloktan oluşan 4 katlı apartmanın bodrum katında bulunan taşıyıcı kolonlara güçlendirme çalışması kapsamında destek yapıldı. Ek kolonlar inşa edildi. Eski kolonlar depremde hasar görürken yeni yapılan kolonların binayı ayakta tuttuğu anlaşıldı.

Bina güçlendirme can kurtardı!

APARTMAN YERLE BİR OLACAKTI

Ağır hasar almasına karşın yıkılmayan binada evlerinden eşyalarını çıkartan daire sahipleri, "Güçlendirme çalışması olmasaydı apartmanımız yerle bir olacaktı. Canımızı bu kolonlar kurtardı" diye konuştu.

Öte yandan ağır ve orta hasarlı binaların tespit ve yıkım süreci devam ederken, depremzedelerin de mağdur olmaması için yoğun çaba harcıyor.

Elazığ Dilek Apartmanı neden V şeklinde yıkıldı?


Geri Dön