26 / 04 / 2024

Bina Kimlik Sistemi Nisan'da hayata geçiyor!

Bina Kimlik Sistemi Nisan'da hayata geçiyor!

Binada yaşayanların nüfus bilgilerinden binanın teknik özelliklerine kadar pek çok bilgiyi bir arada toplayacak bina kimlik belgesi sistemine Nisan ayında geçiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sisteme yılsonuna kadar 100 bin konutun girmesinin planlandığını söyledi.



Meclis’te Depreme Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırmak üzere kurulan, çalışmalarında artık son aşamaya gelen Araştırma Komisyonu’na Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlığın yaptığı çalışmalara ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Dünya'dan Canan Sakarya'nın haberine göre; gelecek ay başlayacak bina kimlik sistemi ile binaya 50 metre mesafede QR kodunun okutulmasıyla ada, parsel numarası, binanın oturduğu alan, kat sayısı, içinde yaşayan kişilerin nüfus bilgileri, fenni mesul, dökülen beton gibi binaya ait her türlü bilginin alınabileceğini dile getirdi. 

Bina Kimlik Sistemi Nisan da hayata geçiyor!

Bakan Kurum, öncelikle yeni yapılardan başlayarak etaplar şeklinde bütün yapı stokuna kimlik belgesi verileceğine dikkat çekerek, bu sistemle beraber yeni yapılan binalarda 5 yılda bir denetim yapılarak binalarda bir değişiklik yapılıp yapılmadığını, yapıya hasar verilip verilmediğini deprem öncesinde belirleme imkânına sahip olacaklarına dikkat çekti. Kurum, “Sistem gerek enkaz altında kalan vatandaşlarımızın kurtarılması gerekse deprem sonrasında yapacağımız çalışmalarda bize ışık tutacak. Binada kalan kişilerin nüfus bilgileri, projede herhangi bir değişiklik yapılmış mı yapılmamış mı bu sistemle göreceğiz” diye konuştu. 

Bina Kimlik Sistemi Nisan da hayata geçiyor!

“Doğal afet sigorta sistemi geliştirilmeli”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, önümüzdeki dönemde yapılması gerekenlere ilişkin de konuşurken, doğal afet sigorta sistemi geliştirilerek kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılmasının önünün açılması gerektiğine dikkat çekti. Kurum, “Deprem sonrasındaki afetin dışında deprem öncesinde de bir sigorta sistemini hayata geçirebiliriz” dedi.

Bina Kimlik Sistemi Nisan da hayata geçiyor!

“Sanayi tesislerinin yüzde 75’i deprem tehlikesi altında”

Nüfusun yaklaşık yüzde 70’i, büyük sanayi site ve tesislerinin yaklaşık yüzde 75’inin deprem tehlikesi altında olduğuna vurgu yapan Murat Kurum, sanayi alanlarının dönüştürülmesi kapsamında  TOKİ  eliyle 7 bin sanayi sitesinin yapımını tamamladıklarını ve 10 bin sanayi sitesini kapsayan projenin ise sürdüğünü kaydetti. Bu kapsamda, Ankara, Trabzon, Uşak, Aksaray, Diyarbakır ve Kayseri’de ki eski sanayi sitelerini yeni yerlerine taşındığını, halen 26 sanayi alanında çalışmaların 10 bin bağımsız bölüm olacak şekilde sürdüğünü aktardı.

100 bin binaya kimlik geliyor!


Geri Dön