26 / 04 / 2024

Bina tamamlama sigortası genel şartları!

Bina tamamlama sigortası genel şartları!

İnşaat çalışmaları henüz başlamamış veya tamamlanmamış konut projeleri için bina tamamlama sigortası yürürlüğe girdi. Bina tamamlama sigortası genel şartları, Bakanlık tarafından belirlendi. İşte bina tamamlama sigortası genel şartları...



Bina tamamlama sigortası genel şartları!

İnşaat çalışmaları henüz başlamamış veya tamamlanmamış konut projeleri için bina tamamlama sigortası yürürlüğe girdi. Bilindiği üzere, bu sigorta 2013 yılında Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile gündeme gelmişti.


Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında bina tamamlama sigortası ile ilgili yasal esaslar şu şekilde açıklanmıştı:


MADDE 42 – 

(1) Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunludur.


(2) Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.


Bakanlık, Mart 2015'te beklenen "Bina tamamlama sigortası genel şartları" nı açıkladı. İlgili yönetmelik kapsamında, sigorta şu şekilde ifade ediliyor:


Bu sigorta sözleşmesi ile sigortacı; satıcının iflas etmesi veya gerçek kişi satıcıın ölmesi ya da gaipliğine karar verilmesi sebebiyle, poliçede belirtilen ön ödemeli konut satışına konu projeyi, tamamlayamaması halinde, teminat hesabında belirtilen menfaat sahiplerine, bu genel şartlara ve poliçe özel şartlarına göre teminat sağlıyor.


Bu sigorta ile sigortacı, ön ödemeli konut satışına konu proje için poliçe düzenleyerek satıcıya genel bir teminat limiti tahsis eder. Proje kapsamında tüketicilere konut satışı yapılmasından sonra ise konut bedeli üst sınır olmak züere her bir tüketici için müstakil senetleri düzenler.


Bina tamamlama sigortası genel şartları için tıklayın


Ön ödemeli konut satış sözleşmesi örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön