19 / 04 / 2024

Bina tamamlama sigortası şartları neler?

Bina tamamlama sigortası şartları neler?

Yeni Tüketici Kanunu'na göre, maketten konut satış sözleşmelerinde bina tamamlama sigortasının yer alması gerekiyor. Peki, bina tamamlama sigortası şartları neler?



Bina tamamlama sigortası şartları neler?

Maketten konut satışlarında, Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunlu oluyor.


Konut satış yöntemlerinden birisi olan maketten ev satışlarında, tüketiciler proje sahibi ile sözleşme imzalıyor ve henüz inşaatı devam ediyor olan veya inşaat çalışmalarına başlanmamış olan projeden ev sahibi oluyor.


Bu tarz satış işlemlerinde tarafların maketten konut satış sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Tüketici Kanunu'na göre, sözleşmede bina tamamlama sigortasının yer alması gerekiyor. 


Maketten konut satış sözleşmeleri yönetmeliği gereğince satıcının konut satışına başlamadan önce, konut adedi otuz ve üzerinde olan projeler için bina tamamlama sigortası yaptırması veya aşağıda belirtilen diğer teminat ve şartlardan en az birini sağlaması zorunlu oluyor. Peki, bina tamamlama sigortası şartları neler?


Bina tamamlama sigortası şartları

MADDE 13 – (1) Bina tamamlama sigortasının kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenir.


(2) Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.


Bina tamamlama sigortası zorunlu mu?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön