28 / 03 / 2024

Binada iskan yoksa ne olur?

Binada iskan yoksa ne olur?

Bir binaya iskan belgesi, yapının inşaat çalışmaları tamamlanıp; oturulacak düzeye getirildikten sonra, projeye uygun olarak yapıldığının tespiti halinde veriliyor. Peki, binada iskan yoksa ne olur?



Binada iskan yoksa ne olur?

Bir yapının  inşaat çalışmaları tamamlanan binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge iskan belgesi olarak karşımıza çıkıyor.


Tanımdan da görüldüğü üzere iskan belgesi yapının inşaat çalışmaları tamamlanıp; oturulacak düzeye getirildikten sonra, projeye uygun olarak yapıldığının tespiti halinde veriliyor. 


Ancak bazı durumlar, iskan alınmasına engel olabiliyor. Müteahhitin inşaatı projesine uygun yapmaması, skk borcu bulunması gibi nedenler, iskan belgesini almasına engel teşkil ediyor. Hal böyle olunca yapı, resmi olarak inşaat niteliğinde kalıyor. Peki, binada iskan belgesi yoksa ne olur?


İskan  ruhsatı yoksa ne olur?

Binada iskan yoksa, bu durumun ev sahiplerine ve kiracılarına bazı dezavantajları oluyor. Örneğin;


İskanın olmaması halinde elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler mesken aboneliği üzerinden yapılamıyor. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi, iskanın olmaması yapının resmi olarak hala inşaat durumunda olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, bu abonelikler mesken üzerinden alınamıyor


Ayrıca iskan belgesi olmayan bir yapıdaki evinizi satmak istediğinizde, alıcının nakit parasının bulunması gerekiyor. Çünkü, bankalar da iskanı alınmamış olan yapılara kredi vermiyor.


Ancak bazı bankalar bazı iskansız evlere kredi verebiliyor. Bunun nedeni ise her bankanın müşteri portfoyünün farklı olmasından kaynaklanıyor.




İskanı alınmamış daireye elektrik aboneliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön