26 / 04 / 2024

Binalardaki fırınlar için dava açılabilir mi?

Binalardaki fırınlar için dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'İş yerimiz ahşap bina, birleşiğinde beton bina fırın olarak çalışmakta. Bu durum binamızın yanmasına sebep olursa önceden ne yapmam gerekir?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'İşyerimiz ahşap bina, birleşiğinde beton bina fırın olarak çalışmakta. Fırının bacası bizim saçağımıza çok yakın, fırın odun ile yandığı için bacası defalarca tutuştu. Bacanın etrafındaki çatı ağaçları yandı.

Kendi imkanlarımızla söndürüyoruz. İtfaiyeye haber verdiğimiz oldu. Kendilerine şifaen önlem almalarını söyledim, ilgilenmediler. Bu durum binamızın yanmasına sebep olursa önceden ne yapmam gerekir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Binalardaki fırınlar için dava açılabilir mi?

İşyerimiz ahşap bina, birleşiğinde beton bina fırın olarak çalışmakta. Fırının bacası bizim saçağımıza çok yakın, fırın odun ile yandığı için bacası defalarca tutuştu. Bacanın etrafındaki çatı ağaçları yandı.

Kendi imkanlarımızla söndürüyoruz. İtfaiyeye haber verdiğimiz oldu. Kendilerine şifaen önlem almalarını söyledim, ilgilenmediler. Bu durum binamızın yanmasına sebep olursa önceden ne yapmam gerekir? l A.T.

****

Okuyucum öyle bir yerden yazmış ki, o ilçeye senelerce tatil amaçlı gittim. Bulunduğu mevkiyi çok iyi bilirim, son derece güzel, tatil yapmaya çok elverişli, mükemmel bir mevki. Harika bir doğası ve nefis deniz manzarası olan bir ilçe. Doğrusu böyle bir problem yaşamasına üzüldüm.

Her saniye yangın tendidi altında yaşamak kolay değil. Kendisi yanmasına neden olursa diye sormuş, iyi ama zaten zaman zaman yanmış. Neyse ki toptan yanmadan söndürmüşler, bugün için de tamamının yanmasını beklemek düşünülemez. Dolayısıyla bizim komşuluk hukuku dediğimiz hukuki bir düzenleme var.

Komşular birbiri için tehlike yaratacak ortamlar yaratamaz. Bu şöyle ifade edilmiş: “Herkes taşınmaz mülkiyetinden doğan yetkileri kullanırken ve özellikle işletme faaliyetlerini sürdürürken, komşularını olumsuz şekilde etkileyecek taşkınlıktan kaçınmakla yükümlüdür.”

****

Okuyucumun komşusunun bacası da kendisini olumsuz etkileyecek bir taşkınlıktır. Bu nedenle önlem alınması şarttır. Bunun için kendilerine önce sözlü, olmadı yazılı olarak başvurup tehdidin ortadan kaldırılması için önlem istenebilir. Bu mecburi bir başvuru değil komşuluk ilişkisi bakımından tavsiye olunan bir husustur.

Bizim komşuluk ilişkisinde bu yazılı başvurunun dahi noterden yapılması büyük bir alınganlık yaratır. Nedense “bana protesto çekti” kavramı bir ihtilaf hatta bir tehdit gibi algılanır. Onun için önce sözlü olarak talep edin dedim. Böyle küçük ilçelerde komşular arasında kırgınlık olması hiç istenmez.

Ancak buna rağmen durum düzeltilmez yangın riski sürerse son çare olarak dava açılması tavsiye olunur. Açılacak davada da yukarıda açıkladığım madde dava nedeni olarak ileri sürülür. Mahallinde keşif yapılır, daha önceki söndürülen yangın olayı belgelenir ve mahkemece önlem için bir karar verilir. Zira okuyucumun sözünü ettiği husus hayati önemi haiz bir risktir.


Geri Dön