18 / 04 / 2024

Binası kentsel dönüşüme girenler dikkat! Herkes bu hatayı yapıyor!

Binası kentsel dönüşüme girenler dikkat! Herkes bu hatayı yapıyor!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Av. Merve Uyaroğlu, bugünkü köşesinde kentsel dönüşüm sürecinde maliklerin dikkat etmesi gerekenleri kaleme aldı. İşte Av. Merve Uyaroğlu'nun 'Kentsel dönüşüm sürecine girmeden önce maliklere tavsiyeler' başlıklı yazısı...



Konuyu şöyle açalım; Bina 30 yıl önce kat mülkiyeti tesis edildiğinde henüz yerleşimin olmadığı, nispeten değersiz bir konumda olsun. Aradan geçen süre zarfında binanın çevresi işlek ve değerli bir alana dönüştüğünden daire fiyatlarının çok yükseldiğini kabul edelim. İşte bu değer farklılıkları hesaplamada dikkate alınmayacak olup arsa payının düzeltilmesi için geçerli sebep değildir. Çünkü; kat mülkiyeti ilk kez tesis edilirken maliklerin onayladığı proje doğrultusunda, ortak karar ile tescil edilmektedir. Haklı ve somut bir sebep ileri sürülebilmesi gerekir. Hukuki uyuşmazlık doğduktan sonra hukukçuya başvurmanız ile; hukuki sorunun temellendirilmesi aşamasında hukukçuya başvurmanız arasında hem maddi külfetler bakımından hem elde edilecek hukuki sonuçlar itibariyle ciddi fark olacaktır. Aradaki fark, ancak önleyici hukuk hizmeti ile aşılabilir. Bu sebeple kentsel dönüşüm hukukunda uzman bir hukukçudan destek almanız menfaatinize olacaktır.

Binası kentsel dönüşüme girenler dikkat! Herkes bu hatayı yapıyor!

Malikler, dava açmak için geç kalmışsa haklı ve somut sebeplerini kanıtlamak için bina yıkılmadan önce delil tespiti yaptırabilir. Böylece yeni yapılacak binada oluşabilecek mülkiyet hakkı ihlali ihtimalini en aza indirgenerek, çeşitli uyuşmazlıklar bertaraf edilmiş olur. Arsa payı tespiti davaları kentsel dönüşüm sürecindeki binaların yıkılmasını durdurmaz. Diğer deyişle; mahkeme binanın yıkımının durdurulmasına yönelik ihtiyati tedbir kararı verse de menfaatler dengesindeki tartışmalar sebebiyle uygulamada her zaman dikkate alınmamaktadır. Başka bir çözüm önerisi olarak arsa payı tespiti, teknik bilgiyi haiz uzmanlara yaptırılabilir. Bunun için SPK lisanslı bir değerleme şirketinden şerefiyelendirme raporu alınarak da hakkın zayi olması önlenebilir."

Kentsel dönüşüm sürecinde sözleşmelerin denetlemesinin ve taraflar arasındaki hukuki güvenliğin tesis edilmesinin oldukça önemli olduğuna değinen Uyaroğlu, "Zira taraflar arasında çıkan ihtilaflarda en başta okunmadan imzalanan sözleşmelerin ele alınması sıklıkla sorunlu neticelerle yüzleşmeye sebep olmaktadır. Bu bakımdan gerek yüklenici tarafın gerekse iş sahibi olan arsa-taşınmaz sahibinin hukuki destek alması ileride çıkabilecek yüksek yargısal masraf ve olumsuz sonuçların önlenmesi bakımından emniyetli ve ehemmiyetlidir" diyerek yazısını noktaladı.

Binası kentsel dönüşüme girecekler dikkat! Resmen açıklandı!

Anayasa Mahkemesi'nden emsal kentsel dönüşüm kararı!


Geri Dön