19 / 04 / 2024

Bingöl'ün imar planları yenileniyor!

Bingöl'ün imar planları yenileniyor!

Bingöl'ün gelecek 20 yıllık imar sorununun çözümü için ilk adım atıldı. Yıllardır devam eden mülkiyet, kat, yeşil alan ve yol sorunları ile ulaşım iki arını kapsayan geniş kapsamlı imar revizyon planı askıya çıktı.



Bingöl'ün 1936 yılında il olması ve yıllar içerisinde artan nüfus, imar konusunda ciddi sorunların yaşanmasına neden oldu. 

Yaklaşık 80 yıl önce il statüsüne kavuşan kentin nüfusu 2015 yılı itibariyle 100 bine dayanması, geniş kapsamlı bir imar revizyonuna ihtiyaç olduğunun ilk işareti oldu. 

Kentin giderek büyümesi, yıllardır devam eden kat, mülkiyet, yeni konut ihtiyacı, yeşil alan ve ulaşım sorunlarını ikiye katladı. Söz konusu sorunları enine boyuna masaya yatıran belediye yönetimi, Bingöl'ün bugüne kadar yapılan en geniş imar revizyonu kararını aldı. 

Belediye yönetimi, şehrin önünü açacak imar revizyon planını hazırladı. 


Özellikle Yenimahalle, Mirzan, Yeşilyurt ve Bahçelievler'de arka sokaklarda mülkiyet sahibi olup kat artırım kriterine takılan mülk sahiplerini sevindirecek olan söz konusu revizyon, Belediye Meclisi'nde gündeme geldi. Bingöl Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısında, Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Meclis Başkanlığına sunulan ve İmar Komisyonunca tetkik edilen Revizyon İmar Planı hakkındaki teklif görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda; ilin mücavir alan sınırları içerisinde bulunan mevcut imar planlarının tamamında gerekli incelemeler yapılarak revizyon imar planı hazırlandığı belirtildi. 


Ocak ayı Meclis Toplantısı'nda görüşülen Revizyon İmar Planı için meclis kararında 'İmar Komisyonunca tetkik edilen Revizyon İmar Planı hakkındaki teklif görüşülerek yapılan müzakereler sonucunda; 01 Temmiz 2014 ile 31 Aralık 2014 tarihleri arası imar komisyon raporu ile uygun görülen, Milet Şehir Planlama Tic. Ltd. Şti. 

tarafından hazırlanan, projeksiyon yılı 2035 ve projeksiyon nüfusu 300 bin kişi olarak belirlenen, planlama alanı 2200 hektar olarak hesaplanan, Bingöl kenti merkezine ait 1/5000 ölçekli revizyon, ilave nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli revizyon, ilave uygulama imar planı 14 Haziran 2014 tarih ve 29030 sayı ile Resmi Gazete'de yayınlanan Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği ile 3194 sayılı imar kanunun 8/b. maddesi uyarınca, belediye meclisimizin 09 Ocak 2015 tarih 2015/6 sayılı kararı ile oy birliği ile kabul edilerek onaylanmıştır" denildi. 

Şehrin İmar Revizyon Planı'nm 1 ay askıda kalacağını ifade eden Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi, plana itirazın Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne yazılı olarak yapılabileceğini belirterek, "5 yıl önce yapılan ve günümüze kadar ihtiyaca göre çeşitli mevzi ve ilave imar planları ile plan güncellenmeye çalışılmış ancak şehrin artan nüfusuna karşı 1/5000 Nazım İmar Planı ve 1/1000 Uygulama İmar Planı yetersiz kalmıştır. 

İlimiz için büyük önem arz eden Revizyon İmar Planı 09/01/2015 tarih ve 2015/6 sayılı meclis kararı ile onaylanmış olup askı süresi 1 bir ay ile kamuoyuna açık ilan tahtasında kalacaktır" dedi. 


İmar revizyon planının kentin gelişimine önemli katkı sağlanacağını söyleyen Başkan Barakazi, "Bingöl ilimiz mücavir ve belediye alan sınırı içerisinde kalan 2.200 hektarlık alanda 1/5000 ölçekli revizyon, ilave nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli revizyon, ilave uygulama imar planı hazırlanmıştır. 

Söz konusu revizyon artı ilave planında, 3194 sayılı İmar Kanunun ve Planlı Alanlar Tip Tmar Yönetmeliğinin hükümleri göz önünde bulundurularak imar mevzuatına aykırı olmayan planda uygun görülen yerlerde yol genişlikleri yapılmış olup şehrin ihtiyacına yönelik uygun olan bölgelerde otopark alanları oluşturulmuştur. 

Ayrıca vatandaşlarımız tarafından Bingöl Belediye Başkanlığı'na verilen yaklaşık bin 500 dilekçe titizlikle incelenmiş olup kanun ve yönetmelik kapsamında uygun olan taleplerin değerlendirilmesi noktasında azami, mağduriyetlerin ise asgari seviyede tutularak planlama yapılmıştır. 

Şehrin ihtiyacı olan yerlerde canlılığı artırmak için ticari akslar oluşturulmuştur. Bingöl-Muş karayolu ile şehrin prestijini artırmak ve büyük yatırımlar noktasında cazip hale getirmek için sağlı sollu ticari alanlar oluşturulmuştur. Ayrıca şehrin önceki planında ayrılan ancak fiziki şartlar nedeniyle uygulama zorluğu görülen sosyal donatı alanların yeni planda yürüme mesafesinde daha uygun noktalarda oluşturulmuştur. 


Şehirde küçük yapılaşmaların önüne geçebilmek ve site formunda daha yaşanabilir konut alanların oluşturulması adına plan notlarına 2000 metrekare ve üstü olan parseller veya tevhit sonrası oluşacak 2000 metrekare ve üstü parsellerde 5 kat yapılabilir plan notu getirilmiştir. 

Böylece Kentimizde daha ferah konut alanların oluşturulması amaçlanmıştır" şeklinde konuştu. 

Söz konusu imar revizyon planının Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde askıya çıktığı belirtildi. 

Göroymak Gazetesi


Geri Dön