27 / 04 / 2024

Bir arsanın imar durumu nasıl tespit edilir?

Bir arsanın imar durumu nasıl tespit edilir?

İmar durumu herhangi bir arsanın söz konusu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bir arsanın imar durumu nasıl tespit edilir?



Bir arsanın imar durumu nasıl tespit edilir?

Planlı alanlar imar yönetmeliğine göre, alan kullanımları; Konut alanı, Ticaret alanı, Ticaret+Konut, Turizm+Ticaret, Turizm+Ticaret+Konut gibi karma kullanım alanları şeklinde kategorilere ayrılıyor.


Ticaret ve hizmetler sektörüne ilişkin yapılar yapılabilen alanlar, ticaret alanı olup bu alandaki arsalar "ticari imarlı arsa" olarak tanımlanıyor. 


İmar durumu herhangi bir arsanın söz konusu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını gösteren belgeyi ifade ediyor. 


İmar durumu, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini gösteriyor. Peki, bir arsanın imar durumu nasıl tespit edilir?


Bir arsanın imar durumunun kontrol edilebilmesi için gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye başvurulması gerekiyor. Belediyenin ilgili birimlerinden arsaya yada araziye ait imar durumunu talep edilebiliyor. İmar durumu demek arsanın üzerine ne kadar yapılaşma yapabileceğinizi yasal olarak vermeleri olarak biliniyor.


Gayrimenkul size ait ise kendiniz imar durumunu alabiliyorsunuz. Ancak satın alacağınız gayrimenkulün imar durumunu öğrenmek için gayrimenkul sahibine ihtiyacınız oluyor. Çünkü bazı belediyeler herkese imar durumu vermiyor. 


Ticari imarlı arsaya ev yapılır mı?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön