16 / 04 / 2024

Bir AVM’nin kaça mâl olduğunu düşündünüz mü? 2023 AVM inşaat maliyeti!

Bir AVM’nin kaça mâl olduğunu düşündünüz mü? 2023 AVM inşaat maliyeti!

Her yıl emlak vergisine esas olmak üzere her yık uygulanacak olan bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri Resmi Gazate’de açıklanır. 2023 yılı maliyet cetvelleri 25 Ağustos’da açıklandı. İşte haberin devamı..



İnşaat sektörü için en önemli birim fiyatlarından olan bina metrekare normal inşaat maliyetleri her yıl hesaplanıp, projelerde kullanılmak için yayınlanır. İnşaat maliyeti hesaplama birçok kalemin hesaplanması ile birlikte, birçok farklı malzeme ve işçi maaşlarını da içeren maliyet cetvelleridir.

Detaylı hesaplamaları kapsadığı için, inşaat maliyetleri ile ilgili işlemlerde hızlı aksiyon almak ve fikir elde etmesi bakımından, verilen bu fiyatlar kullanılır. Bilindiği üzere, bir yapının inşaat maliyeti, binanın dıştan dışa yüz ölçümü ile metrekare normal inşaat maliyet bedelinin çarpılması sonucu belirleniyor.

Bir AVM’nin kaça mâl olduğunu düşündünüz mü? 2023 AVM inşaat maliyeti!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından her yıl açıklanan, 1. sınıf, 2. sınıf, 3. sınıf, lüks ve basit inşaatlar ile çelik karkas, betonarme, yığma, gecekondu gibi yapılar ile fabrika, mesken, okul, ticarethane gibi her türlü yapı türüne ait genel ve kapsamlı inşaat maliyet tablosuna erişim sağlayabilirsiniz.

Alışveriş merkezleri, yayınlanan cetvelde "Ticarethane ve iş yerleri" kapsamında değerlendiriliyor. Metrekare normal inşaat maliyet bedellerine kalorifer, klima tesisat bedelleri veya asansör, dahil edilmiyor. Binada klima, asansör ve kalorifer tesisatı varsa bu bedellere kalorifer ya da klima için yüzde 8, asansör için yüzde 6 oranında eklemeler uygulanıyor.  

Peki, AVM yapmanın maliyeti 2023 yılında ne kadar oldu? 


Geri Dön