25 / 04 / 2024

Bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Herhangi bir daire ya da dükkan satın almayı düşünüyorsanız, ilgili gayrimenkulün iskan durumunu araştırmanız son derece önem teşkil ediyor. Peki, bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?



Genel olarak iskan olarak da ifade edilen Yapı Kullanma İzin Belgesi, inşası tamamlanmış bir yapının, tamamının veya kısmen kullanılması mümkün bölümleri tamamlandığında bu bölümlerinin kullanılabilmesi için, inşaat ruhsatını veren belediye veya valiliğe bağlı il özel idaresinden alınan izin belgesi olarak ifade ediliyor. 

İskan kavramı, en basit haliyle inşa edilen yapının prosedürlere uygunluğunun belediye tarafından onaylanması olarak tanımlanabiliyor. İskan belgesi ise tapu kaydını, ruhsatla ilgili bilgileri, bağımsız bölümlerin bütün özelliklerini içeren belgedir. 

Bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Gayrimenkulün iskan durumu tapu belgesi üzerinde yer alan bilgilere göre değerlendirilebiliyor. Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretleniyor. Burada kat mülkiyeti ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskan iznine sahip olduğu anlamını taşımaktadır. Peki, Bir evin iskanı olup olmadığı nasıl anlaşılır?  
 


Geri Dön