24 / 04 / 2024

Karma projelerde site yönetimi!

Karma projelerde site yönetimi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez ' karma projelerde yönetim ' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



Birden fazla maliki ve sekizden fazla bağımsız bölümü bulunan ana gayrimenkullerin yönetimi 634 sayılı Kat mülkiyeti Kanunu temelli mevzuatlar üzerinden, kat malikleri birliğince yönetilmekte, denetlenilmektedir.


Nasıl ki, 1965 yılından beri mevzuata temel kanunda yapılan ona yakın düzenleme ile, çağın gereklerine göre yapılaşmadaki gelişmelere mevzuatsal olarak da ayak uydurulmaya çalışıldıysa, günümüzdeki beklentilere göre mimari ve vaziyet planlamasıyla oluşmaya başlanan karma projelere göre yönetime ilişkin mevzuatta bazı değişimler, ekleme ve çıkarmalar yapılacaktır. Ancak bu süreç, insanımızın vizyonuna, yaşam standartlarına yetişemeyebilir.


Mevcut mevzuatın, bu tip karma projeleri yönetecek derinlikte olmadığını söylemek pek doğru olmaz. Ancak, saha tecrübesi olmayan kişilerce kaleme alınacak olan yönetim planları hukuki olmaktan ileri geçemeyecektir. 


Oysa, gayrimenkul yönetimi yalnızca hukuktan ibaret değildir, bu tip organizasyonların hukuki-mali-idari-sosyal boyutları bulunmaktadır.


Aynı veya ayrı parsellerde, ama aynı yönetim planı altında bir araya gelmiş olan mesken-işyeri içerikli yapılar, AVM-AVYM, otel-hastane-konut-rezidans vs. çeşitlemelerde olabilir. İşte bu tip yapılarda  yönetim ve iş-yaşam akış senaryosu yapılmadan, yalnızca ihtiyaç listesi üzerinden imalata girilmesi, ilerideki iş-yaşam sürecinde güvenlik-teknik-temizlik, gider paylaşımı konularında ciddi problemler sebebiyet verecektir.


Artık, ülkemiz bir çok diğer gelişmişlerden çok daha ileride akademik programlar destekli, saha tecrübeli yönetim ekipleri oluşturabilecek bir site-bina yönetimleri sektörü oluşturabilmiş ve bu konuda dernek vb. organizasyonlar kurabilmiştir.


Mimari proje, imara uygun olmak zorunluluğunda olmasının yanında yönetilebilir, hizmet edilebilir de olmak durumundadır. Dolayısı ile kat irtifakı kurulurken özellikle proje tasarımı aşamasında ve devamındaki süreçte, akademik-saha tecrübeli bina yönetimleri danışmanlığı almakta büyük faydalar bulunmaktadır.


Karma projelerin yönetim planının özel içerikli olmasının yanında, kent meydanı varlığı, yaşam rehberi hazırlığı ve yayımı ile kriz yönetim merkezlerinin kurulması kaçınılmaz bir gerekliliktir.

 

www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Site yönetimlerinde muhasebe yönetimi nasıl yapılır?


Geri Dön