24 / 04 / 2024

Birol Darcan kimdir?

Birol Darcan kimdir?

20 yıldır profesyonel anlamda içmimar olarak çalışan Birol Darcan & Necibe Darcan çifti, bu güne kadar yaptığı sayısız konut projesi ile tanınıyor. Peki, İçmimar Birol Darcan kimdir? İşte özgeçmişi ve projeleri...



Birol Darcan kimdir?

Birol Darcan ve Necibe Darcan çifti, 20 yıldır profesyonel anlamda içmimar olarak çalışıyor. Çift, bu güne kadar yaptığı sayısız konut projesi ile tanınıyor.


Birol Necibe Darcan çiftinin önemli işleri arasında gece kulübü, restoran, butik otel, müze, tekne, psikiyatri binası ve fuar stantları bulunuyor.


Uzun yıllardır Türkiye’nin tanınmış birçok mobilya ve dekorasyon firmalarına danışmanlık hizmeti verdikleri gibi, o yıl firmanın kapasitesi ölçüsünde, satış etütlerini de oluşturup, yılın gerektirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda firmaların ithalat (mobilya, kumaş, cila, aksesuar…) kapasitesini belirliyorlar.


Kumaş, doku, renk ve tekstil aksesuarları konusunda uzman olan çift, tekstil firmalarının uluslararası fuarlarındaki ürün, renk ve konsept birlikteliğini kendi tarzları ile birleştirip hazırlıyorlar.


Mekân tasarımları dışında ürün tasarımı da yapan içmimar çift, DARCAN & DARCAN adı altında mobilya tasarımlarını tüm aşamaları ile projelendirip, uygulamasını yapıyor; ‘’bitmiş ürün’’ olarak firmalara veriyor.


Mobilya tasarımı dışında, aydınlatma elemanları, ev tekstili, mücevher tasarımları öne çıktıkları alanlar. Çift, aldıkları içmimarlık, mimarlık ve sahne görüntü sanatları eğitimlerini tüm tasarımlarında harmanlayıp kullanıyorlar. Şu anda yurtdışında önemli bir mobilya firmasında tasarım ve uygulama danışmanlığı yapan içmimar çift, bu yılın sürprizi olarak ta ‘’BABY DARCAN’’ adı altında bebek mobilyası tasarımlarını hayata geçiriyor.


Birol Darcan & Necibe Darcan projeleri:

Birol Darcan & Necibe Darcan projeleri arasında; Fatih Kıral Mobilya Mağazası, Saklıbahçe Evleri, Nişantaşı Ev, Gaziantep (Pınar- Naci Topçuoğlu evi), Beykoz Konakları ve Villa Salaberina ( Butik otel Ürgüp ) yer alıyor.


Fatih Kıral Mobilya Mağazası (Levent)

"İçmimar Necibe DARCAN, içmimar Birol Darcan çiftinin 6 ay gibi kısa sürede; mevcut müstakil bina içerisinde büyük ölçüde mimari çözümlere gittikleri 800 m² kapalı alana sahip mekanın kendi içindeki geçişlerine akılcı çözümler ürettikleri ve yine kısa süre içerisinde de uygulamasını bitirdikleri ‘’mükemmel’’ bir mağaza…


Daha önce de mobilya mağazası olarak kullanılan bina ve 500 m² bahçesi önceki kullanım ve mağazanın, ithalatını yaptığı firmalara ait ürünler DARCAN & DARCAN tarafından proje aşamasında renk, doku, malzeme, tarz ve konstrüksiyon detaylarına kadar titizlikle harmanlanıp mağaza içerisindeki yerini bulmuş. Bahçedeki havuz dâhil, bahçe düzenlemesine kadar projelendirip uygulamayı gerçekleştiren içmimar çift, daha önce bulunmayan güvenlik, havuz, otopark gibi soruları çözerken, tüm önceki mekânın barındırdığı estetik dışı görüntülere de son verip adeta her şeyi baştan yaratmış.


Mağaza içerisinde uygulanan ahşap giydirme detayları, cila renkleri, klasik kordon detaylarının modern çizgilerle birleşmesi ve aynalarla zenginleştirilen pırıltı ve mekanlar DARCAN & DARCAN’ı özetliyor.


Saklıbahçe Evleri (Ahmet – Berna Çebi Evi )

Toplam 700 m² kullanım alanına sahip Saklıbahçe Konutları’ndaki evin zemin katında antre, ana mutfak, portmanto ve verandaya açılan salon bulunurken, bahçe katındaki büyük bir TV odası, mutfak ve ayrı bir kapı ile mekandan bir koridorla ayrılan müştemilat yer alıyor.


Evin giriş katında klasik bir hava hâkimken,  diğer katlara bakıldığında modern stilde bir dekorasyonun tercih edildiği göze çarpıyor. Evin birinci katı ebeveyn ile çocuklara ait yatak odalarından, aynı zamanda çocuklar için işlevsel hale getirilmiş çalışma, okuma ve hobi odalarından oluşuyor.


Evin ikinci katı ise, ev sahiplerinin en küçük kızına ait olan bir suit anlayışı ile çalışılmış. Kendine ait bir terasa sahip bu katın en önemli özelliği ise; çatı aralarının terasa açılarak, yalıtımın öncelikle bitirilip giydirilmesi ve tüm evin depolama ihtiyacının çok büyük bir bölümünün karşılandığı depolama alanlarından oluşması.


Ahşap kaplamalar üzerinde çalışılan patine işçilikleri mekândaki diğer tüm objeler göz önünde bulundurularak dozunda kullanılmış. İçmimar Necibe – Birol DARCAN çiftinin kendilerine ait kozdan detayları da bu evde süpürgelikler ve mobilya taçlarında karşımıza çıkıyor. Tüm mekanda kullanılan hareketli mobilyaların da bir çoğu DARCAN & DARCAN imzası taşıyor.


Nişantaşı Ev ( Arto Şirinoğlu)

Nişantaşı’nın geleneksel apartman dairelerinden olan mekan, 200 m² içerisinde antre, salon, mis-wc, mutfak, giyinme, yatak odası ve çocuk yatak odasından oluşuyor.


İçmimar Necibe Darcan, içmimar Birol Darcan’ın 30 yıllık apartman dairesindeki ilk işi öncelikle tüm altyapıyı değiştirmek olmuş. Eski hali ile antresi olmayan mekana bir antre kazandıran çift, bu bölümü ayıran duvara açık bir niş yaparak antreyi de aydınlatmışlar. Sadece yatak odasına hitap eden balkon,  çocuk odası geçişi de sağlanarak iki mekana da hizmet eder hale getirilmiş.


Mekanda özellikle klasik tavan detayları kullanmayı seçen içmimar çift aydınlık, ferah ve fonksiyonel bir mekan yaratırken;  klasik tavan detayı ve kristal avize kullanarak modern çizgiye sahip mobilyaları mükemmel bir şekilde harmanlamışlar.


Geniş ebatlı zemin döşemelerini;  venge kaplamalı ahşaplarla toprak tonlarının harmanlandığı şekilde kullanmayı seçen içmimar çift, mekanın tekstil seçimlerinde tafta, ipek, deri, şönil ve keten dokularını birlikte kullanmış.

Venge kaplamaların ağırlıklı olduğu mekanın zeminde kullanılan önemli bir malzemesi de füme tonu içeren ebatlı ahşap parke.


Mekanda kullanılan dekoratif öğeler de klasiğe gönderme yapan ancak abartılı olmayan parçalar. Tüm tadilat ve güçlendirmenin de dahil olduğu proje ve uygulama DARCAN & DARCAN tarafından üç ay gibi bir sürede teslim edilmiş.


Gaziantep (Pınar- Naci Topçuoğlu evi)

1.200 m² alana sahip dubleksi, içmimar Necibe Darcan ve içmimar Birol Darcan 6 ay gibi kısa sürede teslim etmeye söz vermişler ve ‘’insanüstü’’ bir gayretle mükemmel şekilde sonuçlandırmışlar.


Kaba inşaat halinde teslim aldıkları dubleks evin alt katında konumlanan ana salon 3 ayrı bölümden oluşuyor.  Orta kısım ana oturmayı sağlarken; sağ taraf, mutfağa geçişli bir yemek bölümü, sol taraf ise şömineli oturma bölümüne hitap eder şekilde oturtulmuş.


Genel olarak modern çizgilerin hakim olduğu aydınlık ve özel bir ev. Klasik çalışmalarında sıkça gördüğümüz DARCAN & DARCAN, ahşap kaplamaları burada modernize ederek kullanmış. Klasik detaylar, modern yüzeylerde hayat bulmuş.


İçmimar Necibe DARCAN- İçmimar Birol DARCAN tüm tekstil giydirmelerini de yaptıkları evin halılarını da kendileri tasarlayıp uygulamışlar. Tüm mekanlarda kullanılan hareketli mobilyaların birçoğu DARCAN & DARCAN imzası taşıyan patentli ürünlerden oluşuyor.


Beykoz Konakları

Beykoz Konakları’ndaki tripleks villanın salon bölümünde karşımıza çıkan uygulama ve mobilya seçimleri DARCAN & DARCAN’ın çok zevkli bir çalışması olarak karşımızda.

İpek, kadife döşenen oval kanepe, üçlü servis sehpası olarak da kullanılan döşeme ve pufu DARCAN & DARCAN patentli ürünlerinden.


Mekanda kullanılan, mat altın varaklı çalışılmış yan sehpalar, klasik detaylara sahip oymalı koltuk ve puf da bu markanın ürünü. Zeminde kullanılan ipek- yün pera halılar, mekanın tekstil seçimlerinde kullanılan ipek, tafta ve deri ile mükemmel bir uyum içerisinde.


Villa Salaberina ( Butik otel Ürgüp )

Doğanın sihriyle biçimlenen Kapadokya ‘’sihirli atlar ülkesi’’nde özel bir mekan... İçmimar Necibe Darcan ve İçmimar Birol Darcan’ın iki yıllık emekleri ile bezenen ‘’butik otel’’ in, volkanik topografyayla uyumlu mimarisi, taş ve ahşabın mükemmel birlikteliğini yansıtıyor. Yöresel izler taşıyan dekorasyon ise konuklarına ev sıcaklığı sunuyor.


Mükemmel taş işçiliklerinin eseri olan iki eski ev, ortak iki avlu ile birbirine bağlanıp; Ortahisar Vadisi’ne bakan peri bacaları ile birleştirilmiş. İçmimar çift bu çalışmalar sonucunda; 650 m² kapalı, 650 m² açık ve 150 şer m² lik 2 ayrı avlu; bitirdikleri bina içerisinde iki suit yatak odası, sekiz normal oda, iki ayrı yemek salonu, bir TV müzik salonu ve biri bahçeye, biri vadiye bakan iki teras oluşturmuşlar.


Tüm taş işçiliklerini, Kayseri yöresinin en iyi taş ustalarıyla gerçekleştiren mimarlar, zemin ve ıslak zemin taşlarını İtalya’da özel olarak yaptırmışlar. Aydınlatma elemanlarını ferforje ile çalışan mimarlar, demir işçiliklerinde yöresel motifleri kullanmış.


Sekiz aylık bir kütüphane araştırması sonucunda Butik Otel içerisinde 330 adet özel Kapadokya Gravürü’ne yer veren içmimarlar kumaş seçimlerini toprak tonlarından yana kullanmışlar. Otel içerisinde kullanılan aksesuar, halı, küpler, akma kapı ve aynalar Kapadokya yöresinden antikacılardan toplanmış. Tüm mekanda kullanılan hareketli mobilyalarda DARCAN & DARCAN imzası taşıyor."


Sibel Can Cote d’Azur’daki evinin kapılarını InStyle Home'a açtı!


Geri Dön