26 / 04 / 2024

BM'den Gazze'ye çimento girişinin durdurulması hakkında açıklama!

BM'den Gazze'ye çimento girişinin durdurulması hakkında açıklama!

Hamas, BM'nin"Gazze'de inşaat malzemelerinin askeri amaç kapsamında kullanıldığına ilişkin herhangi bir kanıta rastlanmadığı" açıklamasının, İsrail'in bölgeye çimento girişini yasaklamak için öne sürdüğü iddia karşısında delil teşkil ettiğini belitti.



Hamas, Birleşmiş Milletler'in (BM), "Gazze'de inşaat malzemelerinin askeri amaç kapsamında kullanıldığına ilişkin herhangi bir kanıta rastlanmadığı" açıklamasının, İsrail'in bölgeye çimento girişini yasaklamak için öne sürdüğü iddia karşısında delil teşkil ettiğini belirtti. 


Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı yazılı açıklamada, BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsani Yardım Koordinatörü Robert Piper'in, "Gazze'de inşaat malzemelerinin askeri amaçlar kapsamında kullanıldığına ilişkin herhangi bir delil bulunmadığı" yönündeki açıklamasına dikkati çekerek, "İsrail bu iddiaları, Gazze'de ablukayı daha şiddetli hale getirmek için gerekçe olarak kullanıyor. Bu açıklama, işgal güçlerinin yalanları karşısında delil teşkil ediyor." ifadelerine yer verdi. 


Ebu Zuhri, BM'ye İsrail'in Gazze'de uyguladığı suç politikasının önüne geçmesi, bölgeden ablukanın kaldırılması, kişilere hareket özgürlüğünün verilmesi, bölgeye ürün girişinin sağlanması için çalışma çağrısında bulundu.  


Piper, dün düzenlediği basın açıklamasında, BM gözetimde Gazze'ye gönderilen inşaat malzemelerinin askeri amaçla kullanıldığına ilişkin bir delile rastlanmadığını ifade etmişti. 


İsrail, Hamas'ın askeri amaçlar için kullandığı gerekçesiyle, 3 Nisan'da Gazze'deki özel sektör için bölgeye çimento girişini durdurduğunu açıklamıştı. 


BM, İsrail ve Filistin arasında yapılan görüşmeler sonucu 8 Ekim'de Gazze'nin imarı için inşaat malzemelerinin BM'ye bağlı ekiplerin gözetiminde girmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı. Anlaşma, inşaat malzemelerinin, binaların onarımı dışında farklı amaçlar için kullanılmayacağının garanti altına alınmasını ve dağıtımın uluslararası gözlemcilerin denetiminde yapılmasını öngörüyor.



AA





Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




İsrail'in, Gazze'ye çimento girişine yeniden izin vereceği iddia edildi. İsrail resmi radyosunun haberine göre, İsrail hükümeti özel sektör tarafından kullanılmak üzere Gazze Şeridi'ne çimento girişine önümüzdeki günlerde yeniden izin vermeye başlayacak. Güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, kararın Türkiye'ye jest için alındığı ileri sürüldü.


ABLUKA KALDIRILMALI


Haberde İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için yapılan görüşmelerin devam ettiği ve Ankara'nın ablukanın kaldırılmasına çalıştığı öne sürüldü. İsrail, Hamas'ın askeri amaçlarda kullandığı iddiasıyla, 3 Nisan'da Gazze'deki özel sektör için çimento girişini durdurduğunu açıklamıştı.


KONROLLÜ DAĞITILIYOR


Birlemiş Milletler (BM), İsrail ve Filistin arasında yapılan görüşmeler sonucu 8 Ekim'de Gazze'nin imarı için inşaat malzemelerinin BM'ye bağlı ekiplerin gözetiminde girmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı.




Yeni Şafak


Geri Dön