28 / 03 / 2024

Bodrum 'da her 7 otelden 3'ü için yıkım kararı verildi!

Bodrum 'da her 7 otelden 3'ü için yıkım kararı verildi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Bodrum koylarında yaptığı denetimin ardından başlatılan çalışmada, 368 kaçak bina mühürlendi. Ruhsatsız 7 otelden 3 'ü için yıkım kararı verildi.




Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ağustos ayından bu yana aradan geçen yaklaşık 4 aydan sonra bugün yeniden Muğla'ya gitmeye hazırlanıyor. Erdoğan'ın önceki ziyaretinde deniz kenarında yeşil alanları yok eden kaçak yapılara karşı 'tebdili kıyafet' yaptığı kıyı denetiminde sonuçlar da alınmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilçe belediyeleri ile işbirliği halinde Bodrum koylarındaki kaçak denetimlerini büyük ölçüde tamamladı. Buna göre, Bodrum'un Göltürkbükü beldesindeki Cennet Koyu'ndaki 33 yapıya, İmar Kanunu gereğince mühür vuruldu. Göltürkbükü Belediyesi, bu yapılara idari para cezası verirken, 22 yapı da ruhsatlandırıldı. 1 yapıda ise ruhsata aykırı bölümlerin yıkımı başladı. Bakanlık ve belediye, 10 ayrı bina için de yıkım kararı aldı.


OTELLER YIKILACAK


Bodrum'daki Güvercinlik bölgesinde ise Mumcular Belediyesi tarafından 320 yapı mühürlendi. Büyük bölümü kaçak ve ruhsatsız olan bu 320 binanın tümü için yıkım kararı alındı. Başbakan'ın detaylı olarak inceleme yaptığı Torba'da da denetimler büyük ölçüde bitti. Bunun sonucunda, 7 otelin bulunduğu 15 yapı mühürlendi. 3 otel için de yıkım kararı alındı. Belediye, bu yapıların ruhsata aykırı kısımlarının yıkılmasını isteyerek, binaları mühürledi. Bodrum Belediyesi, bu yapılara idari para cezası da uyguladı. Belediye buradaki kaçak yapıların tamamının temizleneceği açıklandı. Bugüne dek bölgede yapılan denetimler sonucu Cennet Koyu, Güvercinlik ve Torba'da toplam 368 yapı mühürlenmiş oldu.


TALİMAT BAŞBAKAN'DAN


Başbakan Erdoğan, ağustos ayında yanına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ı da alarak Bodrum'da koy denetimine çıkmıştı. Erdoğan, gördüğü manzaranın ardından Bakan Bayraktar'a çalışma yapması talimatını vermişti. Erdoğan'ın çıkışı üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgede kıyı kenar çizgisi, ruhsat ve kaçak kat incelemesi yaptı. Bakanlık, incelemeler sonucunda kaçak olan yapılara tebligatta bulunarak 'binanızı yıkın' dedi. Belirlenen sürenin dolmasıyla bakanlık kendisi yıkıma başlayacak. Ruhsat sorunu olan yapıların da bu sorunlarını gidermesi istendi.


Başbakan uyarmıştı


Kıyıların tamamında denetim başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bodrum sahillerindeki mevzuata aykırı yapılara 'boşaltın' yazısı gönderdi. Bakanlık, yeni tesisler ve yeni yatırımları da aynı kapsamda denetim altına aldı. Kıyı kenar çizgisi ihlalleri konusunda vatandaşlardan gelen şikayetlerin incelenmesi ve kıyıların denetimi konusunda yetkili birimlere giden talimat doğrultusunda 'temizlik' çalışmaları sürüyor. Başbakan Erdoğan, kıyıda yaptıkları denetimlere ilişkin şunları söylemişti: 'Bu kadar vicdansızlık olmaz. Yapılaşmalar denize kadar girmiş. Kıyı kenar çizgisi filan hak getire. Neredeyse denize düşecekler. Çevre çevre diyenlerin çevre duyarlılıklarını gördük. Tutanaklar tuttuk. Bütün sahil bandını denetleyeceğiz. Belediyeler bu inşaatlar yapılırken neredeymiş, nasıl izin vermişler anlamak mümkün değil. Haklarında dava açılabilir, gerekirse de görevden almalar olabilir. Denetimler ve cezai işlemlere hemen başlıyoruz. Yıkımlara başlayacağız.'


Yıkımlar başlayacak


Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Torba bölgesinde kıyı kenar çizgisi içerisinde bulunan kaçak yapıların mühürlendiğini ifade etti. 'Tebligatlar gönderildi. Yazdığımız para cezası 4 milyonu buldu. Genellikle yeni inşaatlara yıkım kararı verildi. Geçmişe dönük kıyıya tecavüz varsa onlara da ceza uygulanıyor. Turizm sezonu bitti. İnşaat sezonu başladı. Yıkımlar başlayacak. Ruhsata aykırı kaçak yapı fazla. Bu yapılar da ruhsata bağlanacak. Kıyı kenar çizgisini aşmış binalarla ilgili yıkım kararları var' diyen Kocadon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konuya ilişkin planlamalarının sürdüğünü belirtti. Kocadon, 'Ruhsata bağlanan bağlanır, bağlanmayan yıkılır' diye konuştu. İmar Kanunu'ndaki değişiklikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kanunsuz yapılara ilişkin yetkileri genişletilmişti.


Yeni Şafak


Geri Dön