27 / 04 / 2024

Bodrum'daki arıtma tesisine yürütmeyi durdurma kararı!

Bodrum'daki arıtma tesisine yürütmeyi durdurma kararı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, Bodrum'daki arıtma tesisinin yıkılmaması için bir üst mahkemeye itirazda bulunduklarını bildirdi.



Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, Bodrum'daki arıtma tesisinin yıkılmaması için bir üst mahkemeye itirazda bulunduklarını bildirdi.


AA



Haber Yeni Asır Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ), Bodrum'a bağlı Orkakent mahallesinde yaklaşık 4 milyon liraya yaptırılan atıksu biyolojik arıtma tesisi hakkındaki mahkeme kararına itiraz etti. 


MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Muğla 2'nci İdare Mahkemesi'nce yürütülen ihalenin iptaliyle ilgili davanın sonuçlandığını belirterek, "Yerel mahkeme tarafından imar plan değişikliğinin ve arıtma tesisi için yapılan ihale işleminin iptallerine karar verildi. Ancak, MUSKİ Genel Müdürlüğü olarak bölge için önem arz eden tesisin yıkılmaması için bir üst mahkemeye itirazda bulunduk. Söz konusu atıksu biyolojik arıtma tesisi, 6 bin 630 metreküp/gün kapasiteye sahip. Yaklaşık 4 milyon lira harcandı. Bu rakamın yarısı İller Bankası tarafından hibe edildi, yarısı da MUSKİ tarafından karşılandı" diye konuştu. 


Kamu yararı gözetilsin 


Kamu yararının gözetilmesini istediklerini kaydeden Ülgen, "Tesisin bulunduğu mahallenin kış nüfusu 14 bin iken, yaz mevsiminde nüfus 30 bin civarında. Mahallenin bu tesise ihtiyacı var. Tesisin yıkılması halinde ilerleyen süreçte sağlık açısından da vatandaşlarımız tehdit altında kalacaktır. Takdir yüce mahkememizin. Toplum sağlığıyla ilgili, turizm bölgesi adına hayati önem arz eden tesisin kamu yararı göz önüne alınarak bir karar verilmeli. Her türlü karara saygılıyız ama Yüksek Mahkeme'den yıkılmamasına dair bir karar bekliyoruz" dedi. 


Yeni Asır



Haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Bodrum'da daha önce yeşil alan olarak ayrılan alanda belediye tarafından alınan kararla yapımı tamamlanan arıtma tesisi için Muğla 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verildi.


MUĞLA'NIN Bodrum ilçesinde, yeşil alan olarak ayrılan bölgeye yapılan arıtma tesisi, faaliyete geçmeden mahkeme kararıyla durduruldu. İlçeye bağlı Ortakent-Yahşi MahalJesi'nde bulunan ve mülkiyeti bir vatandaşa ait arazi, yaklaşık 30 yıl önce Bodrum Belediyesince alman meclis kararıyla yeşil alan olarak ayrıldı. Arazi, dönemin Ortakent-Yahşi Belediyesi tarafından 2012 ile 2013 yılları arasında imar değişikliği yapılarak, arıtma tesisi olarak tahsis edildi. Arıtma tesisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da onaylanarak ihale süreci başlatıldı. Yapımı 1,5 yılda tamamlanan ve 3 milyon 144 bin liraya mal olduğu belirtilen arıtma tesisi, çevre sakinlerinin tepkisi üzerine faaliyete başlayamadı. Tesise yakın bir bölgede taşınmazları bulunan özel bir şirkete ait yetkililer, tesis hakkında Muğla 2. İdare Mahkemesi'ne avukatları aracılığıyla dava açtı. 


LEHTE İKİ KARAR 

Şirket avukatlarından Ayşe Bora, arıtma tesisinde gazetecilere yaptığı açıklamada, arıtma tesisinin iptali için imza toplandığını ancak bundan bir sonuç alınamayınca mahkemeye başvurulduğunu söyledi. Konuyla ilgili Muğla 2. İdare Mahkemesine iki dava açtıklarını belirten Bora, "Bu davalardan biri arıtma tesis alanının iptali istemi, diğeri de projenin arıtma tesisi aktivasyonu halinde oluşacak zararları dikkate alınarak iptali istemiydi. İki davada da lehimize karar çıktı ve yürütmenin durdurulması kararı verildi" dedi. 


Arıtma tesislerinin yer seçimlerinde çok ciddi kriterleri olduğunu belirten Bora, bu konuyu da mahkeme öncesinde araştırdıklarını ifade etti. Tesise çok yakın alanda yerleşim yerinin bulunduğunu belirten Bora, "Bölgede yerleşim yeri var ve insanlar yaşıyor. Rüzgarın yönü, saha, toprak yapısı bunların hepsi dikkat edilmesi gereken hususlar ama maalesef bu özellikler araştırılmadan, bölge arıtma tesisi alilan edilmiş" diye konuştu. Bora, dosyanın kesinleşmesi için Danıştay kararının beklendiğini anlatarak, "Danıştay'dan da olumlu bir karar geldikten sonra, burası kaldırılacak. Bu projenin 3 milyon 144 bin liralık bir maliyet bedeli var" dedi. 


OLMAMASI SORUN 

Kapanan Ortakent-Yahşi Belediyesinin eski Belde Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz da, o dönemde bölgenin en büyük sorunlarından birisinin arıtma tesisi olduğunu kaydetti. Belediye başkanlığı yaptığı dönemde arıtma tesisi yapılacak alan temin edemediklerini belirten Şahbaz, "Bu 6 dönümlük alanı bulduk. Bu projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayladı. Bence arıtma tesisinin olması değil, olmaması bir sorundur. Doğru çalıştırıldığı sürece, çevreye zarar vermesi söz konusu değildir" ifadesini kullandı. 


Günboyu


Geri Dön