19 / 04 / 2024

Bodrum'un imara değil koruma planlarına ihtiyacı var!

Bodrum'un imara değil koruma planlarına ihtiyacı var!

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’ un Ortakent Mahallesi'nde imara açılan 1,1 milyon metrekarelik hazine arazisine yönelik açıklamada bulundu. 



Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum'a bağlı Ortakent Mahallesi'nde  imara açılan 1,1 milyon metrekarelik hazine arazisine yönelik açıklamalarda bulundu.

Yeniçağ Gazetesi'nden Neşe Dilekçioğlu'nun haberine göre; bir yandan hızlı ve kontrolsüz yapılaşmanın önüne geçmek için kaçak ve imara aykırı yapı denetimlerine öncelik verdiklerini söyleyen Aras, bir taraftan da ilçede yeni imar alanlarının açılmasını önlemeye çalıştıklarını dile getirdi.

Plan değişikliği ile ilgili hukuki mücadele başlatıldığını hatırlatan Aras, “Bu bölgeyi bir mesire alanı, yeşil alan olarak milletimize kazandırırsak çok güzel olur. Yine devletimizin himayesinde olsun ama halkın olsun” dedi.

Uzun yıllardır devam eden inşaat yoğunluğu ve yapılaşma ile Bodrum nüfusunun arttığını dile getiren Aras; "Bodrum’da özel mülkiyete konu alanların hacmi çok büyük. Kıyılarda sürekli bir yapılaşma baskısı var. Özel mülkiyette insanların inşaat yapma hakkını kimse engelleyemez. Ama en azından kamuya ait arazilerin yine kamuda kalması sağlanabilir. Bodrum’da bu nitelikteki bölgeler zaten çok düşük oranda. Neredeyse tamamı doğal ya da arkeolojik SİT alanı. Yani koruma altına alınması gereken yerler. Nitekim Ortakent’teki arazi,  1/100 000’lik planda kentsel ağaçlandırma, yeşil alan ve park alanı idi. Yapılan imar değişikliği ile artık konut, ticaret ve turizm alanına çevrildi. Öngörülen yapılaşma miktarı 95 bin metrekare civarında. Bunun en az 63.750 metrekaresi konut alanı olarak planlanmış. Burası kentin nefes aldığı bir bölge olmasına rağmen, bugün imar baskısı ile karşı karşıya kaldı. Biz bu duruma karşı çıkıyoruz. Bodrum’un yeni imar alanlarına değil, koruma ve rehabilitasyon planlamasına ihtiyacı var" dedi.  

Altyapı sorunlarına da değinen Aras, “Altyapı, su, trafik sorunları olan bir kentte, deniz ve çevre kirliliği problemleri olan bir kentte imar planlarında dahi konu edilmemiş bir alanı imara açarsanız, yeni problemlere yol açarsınız. Şu anda Bodrum’un hemen her mahallesi şantiye yeri gibi. Kentin 40 yıldır yaşadığı altyapı sorunlarına neşter vuruyoruz. Bir yandan Büyükşehir Belediyesi, bir yandan bakanlıklarımız, Bodrum’un devasa problemlerini çözmek için büyük yatırımlar başlatıyor. Hal böyle iken yeni yapılaşma alanları, var olan sorunlara yenilerini eklemekten başka bir sonuç doğurmayacaktır” şeklinde konuştu.

Bodrum'un dünyanın en eşsiz coğrafyasına sahip olduğunu belirten Aras, Bodrum’un mikro iklimi, doğal karakteri, tarihi ve kültür varlıklarıyla çok özel bir bölge olduğunu hatırlatarak “Dünya mirası bir kenti, geleceğe koruyarak aktarma sorumluluğumuz var. Bu nedenle Bodrum ile ilgili kararlar alınırken, hem yerel yönetim olarak bizim hem de Bodrum’un gerçek sahibi olan halkın görüş ve önerilerine kulak verilmesi gerekiyor. Hiç kimse yatırımın karşısında değil. Ancak kentin doğal karakterine uyumlu bir gelişim olmalı. Örneğin Bodrum Yarımadası’nda yeni maden sahaları açmak yanlış. Son yıllarda RES konusunda benzer sıkıntılar yaşanıyor. Kültür varlıklarının, endemik zenginliklerin olduğu bölgelerde RES projeleri hayata geçiriliyor. Mevcuttakiler kaçak olarak faaliyetini sürdürürken bir bakıyorsunuz Güvercinlik Mahallesi’nde yeni RES sahaları gündeme geliyor. Bodrum bir rant alanı değil, 3 bin 500 yıldır üzerinde medeniyetler yaşayan bir belde.  Biz bunlara karşı çıkıyoruz. Bir dünya mirasının üzerinde yaşıyorsanız, bunun getirdiği sorumlulukları göz ardı edemezsiniz. Biz belediye olarak tarafız ve Bodrum’un korunması için mücadelemize devam edeceğiz. Bodrum’da konu ile ilgili sorumluluk sahibi tüm sivil toplum kuruluşları da bu mücadelenin içinde.” dedi 

Nüfus en az iki kat arttı 

Pandeminin de etkisiyle kış nüfusunun iki katına çıktığı  Bodrum’da belediye hizmetlerini kesintisiz her kesime ulaştırmaya çalıştıklarını ancak zor şartlarda hizmet verdiklerini dile getiren Belediye Başkanı Ahmet Aras, bir süre önce “Bodrum’u seviyorsan Bodrumlu ol” kampanyası başlattı.  Artan nüfusun ikametlere de yansıması gerektiğini söyleyen Aras, “Bodrum’un nüfusu ilçe girişindeki tabelada 176 bin 500. Ancak şu anda biz yaklaşık 400 bin nüfusa hizmet götürüyoruz.  Bunun tek çözümü, gerçek nüfusumuzu resmi olarak artırmak ve genel bütçe gelirlerimizi de buna göre fazlalaştırmak. Şu an çok kısıtlı kaynaklarla mucize yaratmaya çalışıyoruz. Yaşanabilir bir kent için gelirimizin artması gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Bodrum’daki 1,1 milyon metrekarelik hazine arazisi imara açılıyor!


 


Geri Dön