18 / 04 / 2024

Bodrum'un yapı stoku çok sağlam!

Bodrum'un yapı stoku çok sağlam!

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum'daki depremi ve bölgedeki yapılaşmayı anlattı. Kocadon, ilçedeki yapı sokunun sağlam olmasına dikkat çekti.



Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum'daki depremi ve bölgedeki yapı stoğunu anlattı. İşte o haber.. 


-Öncelikle Bodrum'a ve Ege'ye, sonra hepimize geçmiş olsun. Depremden sonra bu ilk hafta nedir ortaya çıkan tablo?

Kırsal kesimde, topraktan yapılmış eski evlerde ufak tefek çökmeler var. Gümbet'te sahil şeridinde teknelerde ve kıyı bölgelerde hasarımız var. Bir de tabii yaralılarımız var ama depremden değil tamamen panikten. Çoğu ayakta tedavi oldu vatandaşlarımızın. 25 kişinin de yatarak tedavisi devam ediyor. Çok şükür hiç can kaybımız yok.


–Bazı camilerin minaresinde yıkımlar gördüm. Özel bir fon oluşturdunuz mu?

Minarelerde yıkım var, açılmalar var. Bunların hepsi Bodrum'un kendi gücüyle tamir olabilecek şeyler. Bizim fona da ihtiyacımız yok. Bodrum bu yaralarını kendi işbirliğiyle sarar. Çünkü Bodrum gerçekten güçlü bir yer, bunun en güzel örneğini de zaten depremde gördük.


“2 BİN 500 KİŞİ ÖLEBİLİRDİ”


– Siz atadan dededen Bodrumlusunuz. Daha önce hiç böyle bir şey yaşadınız mı?

Yaşamadım. Türkiye pek fark etmedi ama çok ciddi bir afet geçirdik. Sabaha kadar da 200'den fazla artçıyla sarsıldık, hâlâ da sallanıyoruz, belki hissediyorsunuz. Bu şiddette bir depremin 2 bin 500 kişinin hayatına mal olacağını anlatıyor uzmanlar… O gece nereden baksanız 800 bin ile 1 milyon arası insan vardı Bodrum'da… Ve tek kişilik can kaybımız yok. Oysa Bodrum bugüne kadar hep imar kirliliği konusunda eleştirildi, alt yapı yok denildi, Bodrum bitti denildi. Gördük ki Bodrum bitmemiş ve çok sağlam bir yapı stoğumuz varmış. Ben imar kirliliğinden en fazla yargılanan belediye başkanıyım. Peki bu kadar imar kirliliği vardı da niye bir tane evimiz yıkılmadı? Niye can kaybı olmadı? Bodrum'un hakkını vermek lazım. Bodrum kentsel kimliğini koruyarak bu günlere geldi, korumaya da devam edecek. Bakmayın siz bazı açgözlüler bu kentsel kimliğimizi bozmaya çalışıyor. Bodrum'un rantını yemeye çalışıyorlar ama biz her zaman söylüyoruz, bizimle yaşamak isteyenler Bodrum'a gelsin. Bizimle beraber Bodrum'a yatırım yapsınlar ama rantını yiyip de başka Bodrum bulurum deyip sonra gidecek olanlar Bodrum'a gelmesin.


– Çok geçerli gerekçeleriniz olduğunu herkes gördü belki de o gece… 

Bundan iki yıl önce de sel felaketi yaşadık. Metrekareye 220 kilogram yağış düştü. Eğer yaptığımız uyarıları, anonsları vatandaşlarımız biraz dikkate alsaydı bu felaketi de en az zararla atlatacaktık. En son İstanbul'a metrekareye 71 kilo yağış düştü, olağanüstü hal ilan ettiler, su basmadık yer kalmadı. Bodrum gerçekten bu sınavı başarıyla atlatmıştır. Ben özellikle bu güne kadar görev yapmış yerel yöneticilerimizi, Bodrum'daki mimarlarımızı, inşaat mühendislerimizi bir defa daha kutluyorum.


“SARSINTI BİTTİ, İŞBAŞI YAPTIM”

– Neredeydiniz o gece? Uyanıksınızdır siz, pek erken yatmazsınız. 

Uyanıktım, evdeydim. Hatta yatak odasındaydım. Karakter olarak ben bir şeyden korkmam ama ilk defa bir korku yaşadım. Depremin ne demek olduğunu anladım.


– Eşiniz Hülya Hanım evde miydi? 

Evde beraberdik, çocuklar yoktu, biri İstanbul'daydı, biri İzmir'de… İnanın öylece kaldık. Sadece birbirimize bağırıyoruz, “Panik yapma, sakin ol” diye. Evin iki çıkış kapısı olmasına rağmen hangi kapıya yöneleceğimizi şaşırdık. Sarsıntı bitince ben hemen işbaşı yaptım tabii.


BODRUM TÜRKİYE'NİN EN GÜVENLİ YERİ, HERKESİ  BEKLİYORUZ


– İşbirliğiniz çok iyiydi gerçekten… Valilik, Muğla Belediyesi… 

Ben burada sayın valimize, kaymakamımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Hepimizin tek korktuğu, can kaybıydı. Bütün birimleri; emniyetimizi, jandarmamızı, zabıta personelimizi hemen devreye sokarak can kaybıyla, hastanelerle ilgili bilgiler almaya başladık. Ve ilk yarım saat içinde böyle bir haber gelmeyince çok rahatladık. Sayın kaymakamımızın konutunda olağanüstü hal birimini oluşturduk önce… Emniyet müdürümüz, jandarma komutanımız, sayın valimiz de hemen Bodrum'a geldi. Bizim o gece öğrendiğimiz en önemli şey afet anında yarımadada yaşayan halkın paniğini nasıl önleriz ve sakinleştiririz… Eğer hızlı bir şekilde, bu insanlara Bodrum'da korkulacak bir şey olmadığını yayabilseydik, bu kadar yaralımız bile olmazdı. Bu panik halinde arabasına binip Bodrum'dan çıkmak isteyenler oldu ama inanın hepsi geri gelecekler.


– Hayat burada aynen devam ediyor diyebilir misiniz? Güvenli mi Bodrum?

Bodrum şu anda Türkiye'nin en güvenli yeri… Uzmanlar da söylüyor, faydaki enerji boşaldı, yıkılan evimiz yok, tüm kamu ve özel merkezler aynen çalışmaya devam ediyor. Bu medeniyetin, bu güzelliğin, bu huzurun bir parçası olmak isteyen herkesi Bodrumumuza bekliyoruz.



Özlem GÜRSES/Sözcü


Geri Dön