29 / 03 / 2024

İstanbul'un yapı stoku tespiti meclis gündeminde!

İstanbul'un yapı stoku tespiti meclis gündeminde!

İstanbul'un yapı stoku tespitine yönelik çalışmalar meclis gündemine taşındı. CHP'li Tekin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul'un yapı stoku tespitine yönelik çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tekin, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Tekin, ''6 Eylül’de İstanbul'da yıkıcı özelliği olmayan 'orta şiddetli' son sarsıntı, Türkiye'ye deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Sonrasında yaşanan gelişmeler ile birlikte deprem olasılığı yeniden arka planda kaldı. 5,8 büyüklüğündeki bu depremde dahi yüzlerce ev, bazı okul binaları, cami kullanılamaz hale geldi. Türkiye'nin en büyük ve en kalabalık şehri olan İstanbul, ne yazık ki plansız yapılaşma konusunda yine sınıfta kaldı.

Oysa deprem konusu, ciddi, önemli ve siyaset üstü bir meseledir. Yapı denetim sorununu çözmek için 2000 yılında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin bir süre sonra ortadan kaldırıldı. 2009’da yürürlüğe giren İstanbul Deprem Master Planı ‘İstanbul’un anayasası hazırlandı. Herkes buna uyacak’ gibi iddialı sözlerle tanıtıldı. Ama ardından, ‘kentsel dönüşüm politikaları’ adı altında dayatılan proje ve yapılaşma kararlarıyla bu planlar rafa kaldırıldı. En son İmar Barışı adı altında ‘imar affı’ yürürlüğe sokuldu ve afetlerle mücadele, kentlerin güvenli hale getirilmesi, sağlam yapıların oluşturulması hedefinden tamamen vazgeçildi. Bugün kentlerimiz deprem afetinin yanında, insan eliyle yaratılan yeni afetle karşı karşıya bırakıldı.'' diye konuştu. 

Tekin, şu ifadeleri kullandı: ''Kentin deprem güvenliğine dair her şeyden vazgeçildi ama bir tek şeyden vazgeçilmedi... Yapı stoğu tespit etme gayretinden. Milyarlarca TL para harcanmasına rağmen yıllardır İstanbul’un yapı stoğu bir türlü tespit edilemedi. Şimdi yine öğreniyoruz ki bakanlığınız tarafından yeniden yapı stoğu tespiti başlatılmış! Açıkçası kentlerimizin güvenli olmaması ve yapı stoğunun riskli olması "yenilenme" gibi bir konuyu da gündeme getiriyor. Depreme karşı yapı stoğunun güvenli hale getirmek iddiasıyla başlatılan kentsel dönüşüm uygulamaları, yeni sorun alanları yaratıyor.''

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in soruları:
1- İstanbul’un yapı stoğu tespiti neden bir türlü tamamlanamıyor?

2- İstanbul’un yapı stoku tespiti adına; ilçe belediyeler, Büyükşehir belediyesi, özel sektör kuruluşları ve bakanlığınız tarafından 1999 yılından günümüze kadar yapılan harcamaların toplam tutarı nedir?
 


Geri Dön