29 / 03 / 2024

Boğaziçi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Boğaziçi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!

Boğaziçi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. Teklif ile; Boğaziçi Nazım Planına göre çizilen krokide etkilenme bölgesi sınırları içinde kalan Üsküdar ilçesine bağlı Yavuztürk Mahallesinin etkilenme bölgesi dışına çıkarılması öngörülüyor.



Boğaziçi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi!


2960 Sayılı Boğaziçi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi verildi. Teklif ile; Boğaziçi Nazım Planına göre çizilen krokide etkilenme bölgesi sınırları içinde kalan Üsküdar ilçesine bağlı Yavuztürk Mahallesinin etkilenme bölgesi dışına çıkarılması öngörülüyor.


GENEL GEREKÇE

2960 Sayılı Boğaziçi Kanununun amacı, 1. Maddesinde ifade edildiği üzere, İstanbul Boğaziçi Alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak, geliştirmek ve bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamak için uygulanacak imar mevzuatını belirlemek ve düzenlemektir.


Kanunun uygulanma bölgesi olarak ise 22.07.1983 onay tarihli ve 1/5000 ölçekli Boğaziçi Nazım Plam’na göre çizilmiş olan kroki esas alınmaktadır. Nazım Planı, 3194 Sayılı İmar Kanununun 5. Maddesinde “Nazım İmar Planı; varsa bölge veya çevre düzeni planlarına uygun olarak halihazır haritalar üzerine, yine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak çizilen ve arazi parçalarının; genel kullanış biçimlerini, başlıca bölge tiplerini, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunluklarını, gerektiğinde yapı yoğunluğunu, çeşitli yerleşme alanlarının gelişme yön ve büyüklükleri ile ilkelerini, ulaşım sistemlerini ve problemlerinin çözümü gibi hususları göstermek ve uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporuyla beraber bütün olan plandır. ” şeklinde tanımlanmış durumdadır. Arazinin 1983 tarihli fiziksel koşulları, aradan geçen zamanın da etkisiyle değişmiş durumdadır. Bu nedenle ilgili kanunda ekli Boğaziçi Nazım Planı artık, arazinin fiziksel koşullan ile örtüşmemektedir.


Üsküdar İlçesine bağlı Yavuztürk Mahallesinin idari sınırları nazarı itibaren alınarak değerlendirme yapıldığında açıkça görülmektedir ki; fiziki durum ve topografik yapısı nedeniyle artık 1983 tarihli Boğaziçi Nazım Planı’na göre çizilmiş olan kroki içerisinde yer almaması kanunun amacına uygun düşmektedir. Dolayısıyla Boğaziçi Nazım Planı’na göre çizilmiş olan krokinin yasal dayanağı konumundaki 2960 Sayılı Boğaziçi Kanununun bu yönde bir değişikliğe ihtiyacı olduğu açıktır. Zira Üsküdar İlçesine bağlı Yavuztürk mahallesinin idari sınırları; fiziki durum, topografik yapı ve Boğaza uzak oluşu nedeniyle bu kanunun etkilenme bölgesi sınırlan dışına çıkarılması hem kanunun amacına hem de arazinin fiziki yapısına daha uygun bir düzenleme olacaktır.


Yukarıda izah edilen nedenlerle, 1/5000 ölçekli Boğaziçi Nazım Planına göre çizilen krokide etkilenme bölgesi sınırlan içinde kalan Üsküdar İlçesine bağlı Yavuztürk Mahallesi idari sınırları esas alınmak suretiyle, etkilenme bölgesi sınırları dışına çıkarılmıştır. Yavuztürk Mahallesinin idari sınırlarının; fiziki durum, topografik yapı ve Boğaza uzak oluşu nedeniyle ilgili kanunun etkilenme bölgesinden çıkarılması kanunun ruhuna uygun düşen bir düzenleme olarak düşünülmüştür.


MADDE GEREKÇELERİ


MADDE 1- 2960 Sayılı Boğaziçi Kanununun 2. Maddesinin e bendinde yapılacak değişiklik ile; 1/5000 ölçekli Boğaziçi Nazım Planına göre çizilen krokide etkilenme bölgesi sınırları içinde kalan Üsküdar İlçesine bağlı Yavuztürk Mahallesi idari sınırlan esas alınmak suretiyle, etkilenme bölgesi sınırları dışına çıkarılmıştır. Yavuztürk Mahallesinin idari sınırlarının; fiziki durum, topografik yapı ve Boğaza uzak oluşu nedeniyle kanunun etkilenme bölgesinden çıkarılması kanunun ruhuna uygun düşen bir düzenleme olarak düşünülmüştür.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir

MADDE 3- Yürütme maddesidir.


2960 SAYILI BOĞAZİÇİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 2960 Sayılı Boğaziçi Kanununun 2. Maddesinin e bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

“e) Etkilenme bölgesi; Üsküdar İlçesine Bağlı Yavuztürk Mahallesi hariç olmak üzere, öngörünüm ve geri görünüm bölgeleri dışında 22/7/1983 tarihli ve 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen ve Boğaziçi sahil şeridi, öngörünüm ve geri görünüm bölgelerinden etkilenen bölgedir.”


Yürürlük:

MADDE 2 - Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Yürütme:

MADDE 3 - Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.




Geri Dön