25 / 04 / 2024

Borsa İstanbul fiyatları düşürdü, yabancılar rotayı Türkiye'ye çevirdi!

Borsa İstanbul fiyatları düşürdü, yabancılar rotayı Türkiye'ye çevirdi!

Borsa İstanbul'da fiyatların düştüğünü gören yabancı rotayı Türkiye'ye çevirdi. Yabancı analistlere göre en ucuz borsa liginde Türkiye, Çin ve Rusya ile yarışıyor. Piyasalar sakinleştiğinde kazanan da bu üçlü olacak.



DÜNYA borsaları için krizden sonraki altın yıl olarak anılan 2013 Türk yatırımcı için ise hiç de iyi geçmedi. Peki bu yıl ne olacak? Bu soru sadece yerli yatırımcının değil aynı zamanda yabancıların da gündeminde. Borsada yaşanan son düşüş yabancı yatırımcının ilgisini de İstinye'ye çekmeyi başardı. Hemen hemen her gün dünyanın önde gelen finans gazeteleri ve sitelerinde Türkiye Borsası ile ilgili analizler okuyoruz. Peki bu analizler ne diyor?  


EN UCUZ BORSA KiMDE? 

Geçtiğimiz hafta İngilizlerin saygın gazetelerinden The Telegraph kapsamlı bir araştırmaya imza atarak dünyanın en ucuz borsalarını derledi. Listenin birinci sırasında Rusya yer alıyor. İkinci sırada Macaristan gelirken üçüncü sırada Türkiye yer alıyordu. 


İTALYA, BREZİLYA KORE DE VAR

Gazetenin analizinde, önümüzdeki 10 yıl boyunca en fazla prim yapacak borsaların arasında gösterilen Türkiye'de şirketlerin finansal performanslarının potansiyellerinden çok da aşağıda olduğuna dikkat çekiliyor. Aynı listede Avusturya, İtalya, Brezilya, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti ve Çin'in de ilk 10 içinde adı geçiyor.   Türkiye ile ilgili analizler sadece bununla sınırlı değil. Dün yer alan başka bir analizde ise dünyanın yatırımcıya en fazla kazanç vaadeden iki piyasası karşılaştırıldı: Türkiye ve Çin. Küresel finansal hizmetler şirketi Reorient'in Direktörü David Goldman, "Yaklaşık yüzde 8,1'lik 2014 fiyat kazanç rasyosuyla Çin, ekonomisi kargaşa içindeki Türkiye'den çok daha ucuz. Bu hesaplamaya göre Çin, dünyanın önde gelen hisse senedi piyasaları arasında en ucuzu " dedi.  


Akşam


Geri Dön