19 / 03 / 2024

Borusan Holding 2 milyar dolarlık yatırım hedefliyor!

Borusan Holding 2 milyar dolarlık yatırım hedefliyor!

Borusan Holding, kriz çığırtkanlarına inat yatırıma hız verdi. CEO Agah Uğur, bu yıl 417 milyon $'lık yatırım yapılacağını açıklayarak, "Kriz beklentimiz yok. 2019'a kadar yatırımımız 2 milyar dolara ulaşacak" dedi.



4.5 milyar dolarlık cirosuyla Türkiye'nin en büyük holdinglerinden bir olan Borusan, kriz bekleyenlere rakamlarla yanıt verdi. Bu yıl 417 milyon dolarlık yatırım planlayan Borusan Holding, 2019'a kadar yatırım miktarını 2 milyar dolara ulaştıracak. ABD'de açtığı boru fabrikasının ardından Rusya'da şirket satın alan Borusan'ın CEO'su Agah Uğur, "Büyük kriz beklentimiz yok. Ekonomide yavaşlama olsa da geleceğe duyduğumuz güvenle yatırımlarımızda azalma söz konusu değil. 2019'a kadar 2 milyar dolarlık yatırıma ulaşacağız. Ciromuz da 6.5 milyar dolara çıkacak" dedi.


AR-GE'YE AĞIRLIK VERİLİYOR 

5 yıllık stratejik plan çerçevesindeki hedeflerini bir toplantıyla açıklayan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, bu yıl özellikle Ar-Ge alanına ağırlık vereceklerini söyledi. Grubun, halen hayata geçirilme aşamasında olan 6 kuluçka şirketi bulunduğunu söyleyen Uğur, "Borusan'ın kurduğu Ar-Ge Merkezi ile teknoloji geliştirme çalışmalarını hızlandıracağız" diye konuştu. Uğur'un verdiği bilgiye göre grubun 2014 yılı konsolide cirosu 4.5 milyar, faaliyet kârı ise 328 milyon dolara çıktı. Çalışan sayısı ise 7 bin 600'e ulaştı. 2014'te 322 milyon dolar yatırım yapan Borusan Grubu, 2015'te dolar bazında konsolide cirosunu yüzde 5, faaliyet kârını yüzde 10 artırmayı hedefliyor. 


RUSYA'DAN ŞİRKET ALDILAR 

Borusan'ın yapacağı yatırımlar içinde aslan payını ise yüzde 65 ile rüzgâr enerjisi santralleri alacak. Toplantıda, Borusan Makina ve Güç Sistemleri şirketinin de Rusya'nın Uzakdoğu bölgesinde, yeni bir Caterpillar distribütörlüğü satın alındığı da açıklandı. 2014'ün çok hareketli olduğuna dikkat çeken Uğur, jeopolitik ve makroekonomik risklerin arttığı ve ekonominin yüzde 2.9 büyüdüğü bu yılda, otomotivde 33 bin adetlik satışla rekor kırdıklarını söyledi. Uğur, Borusan Grubu olarak, bir önceki yıla göre konsolide cirolarını yüzde 9 büyüttüklerinin altını çizdi, gelirlerinin yüzde 25'ini ise yurtdışı satışlardan elde ettiklerini belirtti. 


ABD PAZARINDAN UMUTLUYUZ

Geçen yıl ABD'nin Teksas Eyaleti'nin Houston kentinde kaya gazı sondaj boruları üretmek üzere kurdukları üretim tesisini toplam 232 çalışanla faaliyete geçirdiklerini ve ilk yılda 130 milyon dolar ciro elde ettiklerini hatırlatan Uğur, 2015'in petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı boru üreten birçok şirketin kapanacağını ya da kapasite azaltacağını söyledi. Uğur, "Pazar küçülmesine rağmen yatırımlar hızlanacak. Fabrika kapanmalarının yaşandığı pazardaki payımızı artırmayı planlıyoruz" diye konuştu.



Sabah


Geri Dön