26 / 04 / 2024

Boşanan eşin mirasta hakkı olur mu?

Boşanan eşin mirasta hakkı olur mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde boşanan eşin mirasçı olup olmayacağını kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde boşanan eşin mirasçı olup olmayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Eski eşim vefat etti. İki çocuğum var. 22 yaşında oğlum, 13 yaşında kızım var. Eski eşimin üstüne bir ev var. Fakat bunun üstüne 3 tane haciz var. Ayrıca eski eşimin başka nerelere borcu var bilmiyoruz. Oğlum evi üstüne alırsa babasının bu durumundan dolayı SGK’lı bir işe girerse maaşı kesilir mi? Veraset ve İntikal Vergisi’ni daha yatırmadık. Bu saatten sonra ne yapmalıyız?" sorusunu yöneltti.

Boşanan eşin mirasta hakkı olur mu?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucumun sorusu aynen bu. Şimdi ben neye göre yanıt vereyim? Eski eş derken boşandığı eşin kastedildiği anlaşılıyor da iki çocuk kimden? Oğlu eski eşin ölümü ile miras kalan evi üzerine alırsa sorusu, çocukların eski eşten olduğu izlenimi veriyor değil mi?

Şayet böyle ise eski eşin ölümü ile okuyucumun endişe ettiği çocuğun babasının maaşı derken kendisini mi kastediyor, yoksa eski eş evlendi de evli iken öldü de, miras yeni kocasına mı kaldı? Şayet ölen eski eş, okuyucumun sözünü ettiği çocukların annesi ise miras niye onlara kalmadı da babaya kaldı?

Çocukları için ‘oğlum’ diye hitap ettiğine göre eski eş oğlunun annesi ise oğlu tapuda evi üzerine alsın almasın annesinin borçlarından zaten sorumlu. Bundan kurtulmanın tek yolu mirası reddetmek, mirası reddetmediği sürece mirasçıların tamamı, ölen annelerinin borcundan sorumlu, dolayısı ile evlat mirasçı ise baba tek başına niye sorumlu olsun?

Boşanan eşin mirasta hakkı olur mu?

***

Şimdi okuyucularım “Sorular sana soruluyor ama sen soruları sıralıyorsun, bu nasıl yanıt?” diyeceklerdir. Tamam da sağlıklı yanıt vermem için aile tablosunu çözmem lazım. Sorunun içindeki olaylar bana aile tablosunu çözme imkanı tanımıyor. Çelişkilere işaret etmek istiyorum.

Şayet ölen eski eş, okuyucumdan boşanmış eş ise ve söz konusu 22 yaşındaki erkek ve 13 yaşındaki kız çocuğu okuyucumun ölen eşinden ise okuyucum mirasçı değil. Mirasçı iki çocuk. Şayet eski eş yeniden evlendiyse ve ölümünde kocası sağ ise mirasçı hem iki çocuk, hem eş. Ölen eski eşin borçları vardı ise bunlardan sağ kalan mirasçılar birlikte sorumlu.

Bunun tahsili için de mirasçıların ücretleri varsa bunlardan kesinti yapılarak tahsili mümkün. İyi ama şimdi benden bir soru daha, ölen kişi okuyucumun eski karısı ise ve boşandıktan sonra öldüğü halde Veraset Vergisi’ni okuyucum niye verecek ki? İşte bunlar için ben birtakım sorular sormak zorundayım, yeter ki okuyucuma yanlış bilgi aktarmayayım.

Sitelerde ortak alan kullanımı nasıl olmalı?


Geri Dön