18 / 04 / 2024

Sitelerde ortak alan kullanımı nasıl olmalı?

Sitelerde ortak alan kullanımı nasıl olmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde, şömine ısınan sitelerdeki odunluk sorununu kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde sitelerdeki odunluk sorunu karşısında ne yapılabileceğini kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "20 villalık bir sitede yaşıyorum. Sitemiz yazlık bir mahalde ama devamlı oturanlar da var. Ancak yazlık olarak bile siteye hiç gelmeyen biri, bu yazlık mekandaki evlerde şöminede kullanılacak odunların koyulduğu alanı ‘ortak alan işgal edildi’ diye şikayet etti. Bu konuda haklı ise biz odunları salona mı koymalıyız? Sonuç ne olabilir?" sorusunu yöneltti. 

Çok zaman hatırlattığım gibi kat mülkiyetine tabi bina ve sitelerde ortak alanlar, kat maliklerinin ortak malıdır. Bu yerler tüm ortaklar tarafından kullanılır ancak kullanım amacına uygun olmalıdır. Okuyucumun ve hatta tüm sitede bağımsız bölüm maliklerinin odunlarını koyduğu alanın neresi ve odunların da nasıl koyulduğu önem taşıyabilir.

Doğalgazın olmadığı, ısınmanın münhasıran bu tür yakıtlarla olduğu bir sitede odun kullanılması doğal bir ihtiyaçtır. Akla gelen husus şudur; böyle villalardan oluşan yazlık bir sitede ve şömine gibi sistemlerin de bulunuyor olması nedeni ile odunluk olarak birtakım alanların ayrılması beklenir ve hatta yönetim planına bu hususta madde bile eklenmelidir.

Sitelerde ortak alan kullanımı nasıl olmalı?

Okuyucuma öncelikle bu noktada bir açıklama var olup olmadığına bakması için yönetim planını temin ile incelemesini önereceğim. Yönetim planında bir açıklama yoksa bile ortak alanlardan tüm bağımsız bölümlerin aynı amaçla yararlanmasını sağlamak için 4/5 oyla alınacak bir kararla yani 16 oyla yönetim planı değişikliği yapılması mümkün olur.

Belli alanlar böylece tahsisli olarak kabul edilebilir veya belli alanlar odun koyma alanı olarak kabul edilir. Ancak bugün dahi şikayet derken bir dava denilmek isteniyor ise davaya bakacak mahkeme, mahallinde inceleme yapacak ve vazgeçilmez bir ihtiyaç olan odun koyma mahallini sitedeki yaşama uygun olarak kabul edebilecektir. Burada mühim olan odunların sitede yaşayanları rahatsız edecek biçimde depolanmamasıdır.

Binalardaki sığınak kiraya verilebilir mi?


Geri Dön