16 / 04 / 2024

Apartman otoparkının paylaşımı nasıl olmalı?

Apartman otoparkının paylaşımı nasıl olmalı?

Bir apartmanda daire sayısı ile otoparktaki araç için ayrılan alan sayısı birbirini tutmuyorsa; apartman otoparkının paylaşımı nasıl olmalı?



Apartman otoparkının paylaşımı nasıl olmalı?

Apartman otoparkı, söz konusu binanın ortak kullanım alanları kapsamına giriyor. Ortak kullanım alanları ile ilgili husus Kat Mülkiyeti Kanunun 67. maddesinde açıklanıyor. Buna göre apartman otoparkının paylaşımı nasıl olmalı sorusunun cevabını ilgili maddenin içeriğinde bulabiliriz.


Madde 67-

Toplu yapı kapsamında olup, bütünüyle bu kapsamdaki bağımsız bölümlerin ortak kullanma ve faydalanmasına tahsis edilmiş bulunan parsellerin malik hanesine, tahsis edildikleri toplu yapı kapsamındaki diğer parsellerin ada, parsel, blok ve bağımsız bölüm numaraları gösterilmek suretiyle tapu siciline kaydedilir ve bu suretle tahsis edildikleri parsellerde bulunan bağımsız bölümlerin ortak yeri olur.

Toplu yapı kapsamında bulunan birden çok yapının ortak sosyal ve alt yapı tesisleri bulundukları parsel veya yapıya bakılmaksızın, tahsis edildikleri bağımsız bölümlerin ortak yeri sayılır.


Ortak yerlerin kullanımı, kat maliklerinin arsa payları ile doğru orantılıdır. Örneğin eğer bir apartmanda 10 daire var ve 12 araçlık otopark var ise fazla olan alanların kullanım hakkı, arsa payı fazla olan kat malikine aittir.


Bir diğer örnek; Eğer söz konusu apartmanda yer alan daire sayısına göre otopark yeterli olmuyorsa; yani 10 dairelik bir apartmanda 7 araçlık otopark mevcut ise konu ile ilgili husus Genel Kurul'da görüşülür. Bu duruma kat malikleri kendi aralarında çözüm üretir. Araçların dönüşümlü olarak dışarıda park edilmesi ya da yakın bir ücretli otoparkta ücretin apartman bütçesinden karşılanmak üzere anlaşılması gibi...




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön