16 / 04 / 2024

Miras kalan tarlanın paylaşımı nasıl olacak?

Miras kalan tarlanın paylaşımı nasıl olacak?

15 Mayıs 2014 tarihinde yapılan düzenlemelere göre, miras kalan tarlalarda mülkiyetin devri esas oluyor. Ancak 4 Kasım 2014 tarihinde yapılan değişikliklere göre, miras kalan tarlanın paylaşımı nasıl olacak?



Miras kalan tarlanın paylaşımı nasıl olacak?

15 Mayıs 2014 tarihinde yapılan düzenlemelere göre, miras kalan tarlalarda mülkiyetin devri esas oluyor. Bu nedenle mirasçılar, miras kalan tarla üzerinde hissesini satamıyor.


Miras kalan tarlanın mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanıyor. Mirasçılar, miras kalan tarlanın mülkiyetini üçüncü kişilere devre deniliyor. Ancak, kanunda da belirtildiği üzere miras kalan tarlalar bölünemiyor.


Ancak 4 Kasım 2014 tarihinde 29165 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kadastro çalışmalarında taksim sebebiyle ayırma ve birleştirmeler hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik gereğince, 15/5/2014 tarihinden önceki ölümlere dayalı olarak yapılacak intikallerde ise müşterek mülkiyet olarak tasarruf edilen tarım arazilerinin müşterek mülkiyet olarak tespiti mümkün oluyor.


Miras kalan tarlanın paylaşımı hakkında yönetmelikte yer alan değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:


"5403 sayılı Kanunda değişiklik yapan 30/4/2014 tarihli ve 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği 15/5/2014 tarihinden sonraki ölümlere dayalı olarak yapılacak tarım arazilerinin intikalleri, tüm mirasçıların birlikte müşterek mülkiyet yapılması yönünde talepleri olsa dahi, iştirak halinde mülkiyet şeklinde yapılacağından, il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olumlu görüşü alınmadan müşterek mülkiyete dönüştürülmez ve ifrazen taksimlere yönelik talepler karşılanmaz. 


15/5/2014 tarihinden önceki ölümlere dayalı olarak yapılacak intikallerde ise müşterek mülkiyet olarak tasarruf edilen tarım arazilerinin müşterek mülkiyet olarak tespiti mümkündür."



Kadastro çalışmalarında taksim sebebiyle ayırma ve birleştirmeler hakkında yönetmelikte değişiklik yönetmeliği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön