19 / 04 / 2024

Bosch, Türkiye’deki Ar-Ge merkezi sayısını 3’ten 5’e çıkaracak!

Bosch, Türkiye’deki Ar-Ge merkezi sayısını 3’ten 5’e çıkaracak!

Ar-Ge’de tam zamanlı çalışan kişi taban sayısının 30’a düşmesi Bosch Türkiye’yi de hareketegeçirdi. Bursa’da 2 Ar-Ge merkezi daha kurmayı planlayan Bosch, böylece Türkiye’deki Ar-Ge merkezi sayısını 5’e çıkaracak




Geçtiğimiz 3 yılda Ar-Ge’ye 66 milyon euro yatırım yaptıklarını belirten Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, 2013’te Türkiye’de 75 patent başvurusu yaptıklarını, vurguladı. Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarına 2009 yılında başladıklarını aktaran Young, şunları söyledi: “Ar-Ge personeli sayısının 30’a inmesi konusunda öncü olduk. Bu değişim sayesinde iki yeni Ar-Ge merkezi için hazırlıklara başladık. Dolayısıyla Türkiye’de Ar-Ge merkezi sayımızı 5’e çıkaracağız. Bu Türkiye için iyi bir kazanım olacak. İki yeni Ar-Ge merkezini de Bursa’ya kuracağız.” 


Bosch Türkiye, Ar-Ge ihraç eder konuma geldi 

Bosch’un Türkiye’deki Ar-Ge yapılanmasının önemine değinen Steven Young, Türk mühendisliğiyle geliştirilen ürünlerin Japonya, Amerika, Çin gibi ülkelere ihraç edildiğini söyledi. Bursa’daki Ar-Ge merkezinin Bosch’un Almanya’dan sonraki en büyük Ar- Ge merkezi olduğuna dikkat çeken Steven Young, “Bosch, Bursa Ar- Ge merkezi için yüksek teknolojiye 35 milyon euro yatırım yaparak bu merkezi dizel sistemler iş kolunda Bosch’un ikinci en büyük Ar- Ge merkezi haline getirdi. 112 kişinin görev yaptığı Bursa’daki Ar- Ge merkezi, dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden Amerika, Çin, Hindistan gibi ülkelerdeki Bosch fabrikaları için geliştirmede karar merkezi konumuna ulaştı. Merkezde 2013 yılı içerisinde 4 patent başvurusu yapıldı ve 2 patent alındı. Dizel Sistemler Ar-Ge merkezi kurulduğundan bu yana 17 patent alma başarısı gösterdi” dedi. Dünya genelinde geçen yıl cirosunun yüzde 10’unu Ar-Ge’ye ayıran Bosch’un 43 bin Ar-Ge çalışanı bulunuyor. 2013-2015 yıllarını kapsayan dönemde 1,1 milyar lira yatırım öngördüklerini kaydeden Young, Bursa’da yeni sanayi alanı açılması halinde yatırıma devam edeceklerini ifade etti. Steven Young, şu değerlendirmeyi yaptı;: “Bursa’da 5 fabrikamız bulunuyor. 2011 ve 2012 yıllarında OSB içinde arsa aradık. Ancak mümkün değildi. Mevcut arsa stoklarımızla sınırlara geldik. Yatırım da yapmak istiyoruz. Bursa’dan memnunuz. O dönemde mevcut OSB içinde hem maliyet hem de alan açısından arzu ettiğimiz arsalar yoktu. Bu anlamda proaktif yaklaşımla ileriye dönük olarak yetkililere, böyle bir imkan olursa biz de Bosch olarak yeni bir OSB oluşumu içinde olmak istediğimizi ifade ettik. Büyük ve uzun vadeli düşünmeyi planlıyoruz. 1972’den beri yatırım yapıyoruz. Yarın bu yatırımları kesmeyiz. Arsa imkanları olursa bunları mutlaka değerlendiririz.” 


Dünya


Geri Dön