19 / 04 / 2024

Bosna Hersek'teki tarihi Alaca Camisi yeniden yapılıyor!

Bosna Hersek'teki tarihi Alaca Camisi yeniden yapılıyor!

Bosna Hersek'in Foça kentinde, 1992 yılında şehri işgal eden Sırp birlikleri tarafından yıkılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yeniden inşa edilecek tarihi Alaca Camisi'nde inşaat çalışmaları başladı.



Bosna Hersek'in Foça kentinde, 1992 yılında şehri işgal eden Sırp birlikleri tarafından yıkılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yeniden inşa edilecek tarihi Alaca Camisi'nde inşaat çalışmaları başladı.


Osmanlı Devleti tarafından Balkanlar'da yaptırılan nadide tarihi camilerden biri olan ancak Bosna Savaşı sırasında Sırp güçlerince tamamen yıkılan Bosna Hersek'in Foça kentindeki Alaca Camisi'nde 22 yıl sonra tekrar ezan okunacak. 


Cuma namazının ardından inşaat çalışmalarının başlaması dolayısıyla düzenlenen törene Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç, Gorajde Müftüsü Remziya Pitiç, Saraybosna Din İşleri Müşaviri Hasan Atlı ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Alaca Camisi'nin temellerine ilk tuğlayı yerleştiren Bosna Hersek Reis-ul UlemasıKavazoviç, burada yaptığı konuşmada, insanlar arasında iyi niyetin mevcut olduğu sürece hiçbir şeyin imkansız olmadığını söyledi.


Alaca Camisi'nin restore edilmesinin Foça şehrinde yaşayan Boşnaklar ve Sırplar için yeni bir dönemin başlaması temennisinde bulunan Kavazoviç, "Alaca Camisi de bahsettiğim iyi niyetin bir sembolüydü. Alaca Camisi'nin inşa edilmesinden sonra Foça şehri ortaya çıktı. Bugün Foça hala burada ve inşallah Alaca Camisi de şehriyle birlikte tekrar burada olacak" diye konuştu.


Kavazoviç, Alaca Camisi ile diğer dini yapıların restore edilmesinin, insanlar arasındaki güvenin güçlenmesine ve birlikteliğine katkıda bulunduğunu kaydetti.


 


- İnşaat çalışmaları 900 gün sürecek


 


Gorajde Müftüsü Pitiç de Alaca Camisi'nin inşaat çalışmalarının 900 günde bitirilmesinin planlandığını açıkladı.


İnşaat çalışmalarının hava koşullarına da bağlı olduğunu anımsatan Pitiç, şunları kaydetti:


"Şu anda önemli olan bizim tüm çalışmaların aralıksız gerçekleştirilebilmesi için gerekli ortamı yaratmış olmamız. Bürokratik işlemler ve diğer süreçlerin bitirildi, taş ocağından gerekli taş çıkarıldı. Alaca Camisi'nin yeniden inşasında, 1549 yılında Defterdar Hasan Nazır'ın orjinal inşaatta kullandığı taş ocağındaki taşlar kullanılacak. Biz mabedin orjinal haline mümkün olduğunca benzemesini istiyoruz.''


Foça şehrinde yaşayan Emina Şahinoviç, Alaca Camisi'nin savaş öncesi halini hatırladığını ve geçen 22 yılda bu caminin büyük eksikliğini hissettiğini ifade etti.


Şahinoviç, Alaca Camisi'nin tüm güzellikleriyle tekrar Foça'yı süsleyecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.


 


- Alaca Camisi


 


Bosna Hersek'in Foça kentinde 1992'de Sırp birliklerince yıkılan tarihi Alaca Camisi, 1549 yılında inşa edildi. Osmanlı'nın Bosna Hersek'teki en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen cami, UNESCO listesinde de yer almıştı. Bosna Savaşı'nda Foça da dahil ülkede yıkılan yaklaşık 1500 cami arasında yer alan Alaca Camisi'nin kalıntıları iki farklı yerde bulunmuştu.


AA


Geri Dön