19 / 04 / 2024

Boykot sonrası Suudilerin Türkiye’deki konutlara ilgisi azaldı!

Boykot sonrası Suudilerin Türkiye’deki konutlara ilgisi azaldı!

Türk mallarını boykot eden Suudiler'in Türkiye'deki konutlara da ilgisi düştü. Yabancılara satılan konutlarda her zaman ilk sıralarda olan Suudiler, şimdi sıralamada yer almıyor. 2019'un tamamında Türkiye'den 2 bin 208 konut alan Suudiler, bu yılın ilk 8 ayında sadece 435 tane konut aldı.



Suudi Arabistan son dönemde Türk mallarına boykot uyguluyor. İki ülke arasındaki ilişkiler son zamanlarda dış politikadaki görüş ayrılıkları ve İstanbul'da katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı olayı sebebiyle gergin durumda.

Sözcü'de yer alan habere göre; Suudi yetkililerden açık açık Türk mallarına boykot çağrısı yapılırken henüz Türkiye’den resmi bir açıklama gelmedi. 

KONUT SATIŞLARINA İLGİ AZALDI

İki ülke arasında meydana gelen gerginlik Suudiler’in Türkiye’deki konutlara olan ilgisini de azaltıyor. Son altı yıla bakıldığında Suudiler’in Türkiye’den aldıkları konut sayısında ciddi bir düşüş yaşandığı gözleniyor. 2019 yılının tamamında Türkiye’den toplam 2 bin 208 konut alan Suudiler, bu yılın ilk 8 ayında sadece 435 ev satın aldı. 

Boykot sonrası Suudilerin Türkiye’deki konutlara ilgisi azaldı!

Buna göre 2015'te Türkiye’den aldıkları toplam 2 bin 704 konut ile Iraklılardan sonra ikinci sırada olan Suudiler, 2016'da da 1.886 konut alarak yine Iraklılardan sonra ikinci sırada bulundu.

2017'de aldıkları toplam 3 bin 345 konut ile sıralamada yerleri değişmeyen Suudiler, 2018'e gelindiğinde aldıkları toplam 2 bin 718 konut ile Irak ve İran’ın ardından üçüncü sırada yer aldılar.

2019'da ise toplam 2 bin 208 ev alan Suudiler sıralamada Rusya’nın da gerisine düştü ve 4. sırada yer aldı. 

2020 yılının ilk 8 ayında ise Suudilere gerçekleştirilen konut satışları, diğer yıllara göre çok düşük seyretti. İlk 8 ayda Türkiye’den 435 ev alan Suudiler, sıralamada ise 15. sırada yer alıyor.

Bugün açıklanan Eylül ayı konut satışları verilerinde de ilk 20 ülke arasında bulunmayan Suudiler, diğer ülkeler kategorisinde yer alıyor. 2020’nin ilk 8 ayında Suudilere en fazla konut satışı 110 adet ile Ocak'ta yapıldı. 

TÜRK MÜTEAHHİTLERE İŞ VERMİYORLAR

Türk mallarını boykot kararı veren Suudi Arabistan, Türk müteahhitleri de boykot ediyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Suudiler'in Türk mallarına olduğu gibi Türk müteahhitlerine de ciddi zorluk çıkarmaya başladığını, 2018'de yaklaşık 3 milyar dolarlık müteahhitlik işi aldıkları bu ülkede 2019'da 560 milyon dolara, bu yılsa 8 ayda 21 milyon dolara gerilediklerini vurguladı. Yenigün, 21 milyon dolarlık işin de muhtemelen eski projelerin ek işleri ya da Suudi ortaklı firmaların işleri olduğunu belirtti. 

TAHSİLATLARDA SORUN VAR

Birleşik Arap Emirlikleri'nde de (BAE) aynı sürecin işlediğine dikakt çeken Yenigün, 2017'de 1,7 milyar dolara kadar yükselen bu ülkede müteahhitlik işi alımlarının, 2020'nin ilk 8 ayında sıfır olduğunu dile getirmişti. 

Son aylarda Suudi Arabistan'da eskiden alınıp inşaatı süren işlerin tahsilatları konusunda da sorun yaşamaya başladıklarını kaydeden Yenigün, Körfez'deki diğer ülkelerde şimdilik sorun yaşamadıklarını belirmişti. 

Türk müteahhitlere Suudi Arabistan'da 3 milyar dolarlık kayıp!


Geri Dön