25 / 04 / 2024

Bozcaada Habbele Koyu'ndaki kıyı düzenlemesine tepki!

Bozcaada Habbele Koyu'ndaki kıyı düzenlemesine tepki!

Bozcaada'nın Habbele Koyu'na iş makineleri girdi. Müdahalenin koya zarar verdiğine dikkat çeken Bozcaada Forum üyeleri olaya tepki gösterdi.



Çanakkale'nin en önemli turistik değerlerinden olan Bozcaada'nın Habbele Koyu'na geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iş makineleri girdi. Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre; bir otel işletmesi tarafından "kıyı düzenlemesi" sebebiyle iş makinelerinin koya müdahalesinin geri dönüşü mümkün olmayan hasarlara yol açtığını kaydeden Bozcaada Forum üyeleri bu duruma tepki gösterdi.

"DÖRT YILDIR OLDU BİTTİYE GETİRİYORLAR"

Bozcaada Habbele Koyu ile Sulubahçe arasındaki sahil boyundaki kıyı şeridine bir otel işletmesi tarafından dört yıldır makineleri sokuluyor. Geçen yıl da koya iş makineleri girmesi üzerine Bozcaada Forum üyeleri kepçeyi engelleyerek çalışmayı durdurmuştu. Forum üyeleri ile otel sahibi arasında ortaya çıkan tartışmada ırkçı söylemlerde bulunan işletmeciye görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasından sonra yoğun eleştiri yapılmıştı. 

Aynı otel işletmecisinin bu yılda Hebbele Koyu'na iş makinelerini sokması üzerine bir açıklamada bulunan Bozcaada Forum üyeleri kıyının tahrip edilmesine tepki gösterdiler. Hebbele Koyundaki otel işletmecisinin 4 senedir işletmesinin önündeki kıyı kenar bölgesinde iş makinesi çalıştırdığına dikkat ilgi çekip dört senedir her türlü tepkiyi göstermelerine rağmen yetkililerin gerekli müdahalede bulunmadıklarını dile getirdi. Bozcaada Forum, oldubittiye getirme yöntemi ile 4 senedir bölgeye geri dönüşü mümkün olmayacak ve doğal dokuya büyük zarar verecek girişimlerde bulunan otel işletmecisinin kendisine tepki gösterenlere uygunsuz üslupla yaklaşarak tehditler savurduğuna vurgu yaptı. 

BELEDİYE GÖZETİMİNDE KIYI TAHRİBATI!

Forum açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"Geçen sene de daha önceki iki senedir olduğu gibi olmayan bir izni izinmiş gibi göstererek belediyeyi ikna edip iş makinesi ile doğa tahribatını gerçekleştirmiştir. Bu sene de izin aldığını söylese de iznin içeriğini gizleyerek aynı bölgeye kıyı kenar çizgisinde çalışmalarına Bozcaada Belediyesinin gözetimi altında devam etmektedir. Bölgeye giden herkesin yaşanan büyük tahribatı görebilmesi gerekirken seneler boyunca buna göz yumulması hatta yerinde gözetim altlarında olduğunu iddia ederek yapılması anlaşılır durum değildir. Yetkilileri doğadan yana tavır alıp gerekli müdahalenin yapılması için göreve çağırıyoruz."

"İZNİ BİZ DEĞİL ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ VERDİ"

Öte yandan iddialara ilişkin konuşan Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ilgili komisyonundan, 45 metrekarelik bir alanda zemin kaymasından dolayı oradaki toprağın düzenlenmesi ile ilgili bir izinleri var. İzin belgesinde belediye de çalışmaların başında dursun, elle yapılabilecek işlemler elle, olmadığı durumda kontrollü bir şekilde 45 metrekarelik bir alan da iş makineleri ile düzenleme yapılabilir diyor yazıda. bu yazıyı hem bize hem kaymakamlığa ibraz ettiler. Zaten bugün de bitecek büyük ihtimalle çalışma. Geçen sene de aynı çalışmanın yapıldığı ve bu duruma vatandaşların tepki gösterdiği anımsatan Yılmaz, "Geçen sene herhangi bir izin almadan girmişlerdi koya. Bu sene ise toprak kayması olduğu gerekçesi ile başvurmuşlar ve gerekli izin belli şartlarda verilmiş. Bizim arkadaşlarımız sadece oradaki çalışmayı gözetlemek için bulunuyorlar" diye konuştu.

OTEL SAHİBİ: "BANA DEĞİL KAYMAKAMA SORUN!"

İş makinelerini koya soktuğu iddia edilen Bertiz Otel sahibi Kemal Özkarahan ise iş makinelerinin kendileri ile ilgilerinin olmadığını belirtti. Kemal Özkarahan, "Otel benim ama sahiller devletin. Bu adanın kaymakamı var, belediye başkanı var, onlara sorun iş makineleri ne geziyor sahilde diye. Ben otelde bile değilim şu an ve oradaki çalışmanın bizimle hiçbir ilgisi yok. Beni hedef almayın!" şeklinde konuştu.

Denizli PAÜ FTR Hastanesi'nin açılmamasına turizmcilerden tepki!


Geri Dön