27 / 04 / 2024

Bozcaada'da kiralık ev fiyatları cep yakıyor!

Bozcaada'da kiralık ev fiyatları cep yakıyor!

Kuzey Ege'nin incisi, Türkiye'nin köyü olmayan tek ilçesi Bozcaada, son zamanlarda tatil için tercih edilen gözde yerlerin başında yer alıyor. Bozcaada’da, kış aylarında konutların büyük kısmı boş olsa da kiralık konut bulunmuyor. Adada ev fiyatları cep yakıyor.



Kuzey Ege'nin incisi, Türkiye'nin köyü olmayan tek ilçesi Bozcaada, son zamanlarda tatil için tercih edilen gözde yerlerin başında yer alıyor. Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bozcaada'da resmi rakamlara göre, otel ve pansiyonların toplam yatak kapasitesi 4 bin 200 olarak belirlendi. Fakat ruhsatsız, pansiyon şeklinde kiraya verilen konutlarla beraber bu rakam 20 bine kadar ulaşıyor. Özellikle uzun bayram tatillerinde ve hafta sonlarında bazen adada yatacak yer bile bulunamıyor. Bu durum, konut sahiplerinin evlerini pansiyon mantığıyla kiralamasına sebep oluyor. Bu durum da adada uzun süreli konut kiralamak isteyenleri zor duruma düşüyor. 

Bozcaada’da, kış aylarında konutların büyük kısmı boş olsa da kiralık konut bulunmuyor. Adada yerleşik hayat yaşamak isteyenler için kiralık konut bulunamıyor. Bulunan az sayıdaki konut aylık kirası ise cepleri yakacak kadar yükseldi.

Bozcaada da kiralık ev fiyatları cep yakıyor!

SABAH İLK FERİBOTLA MESAİYE GELİP, AKŞAM SON SEFERLE DÖNÜYORLAR

Adada kiralık konutların fiyatı 5 bin TL'den başlıyor, 10 bin TL'ye kadar yükseliyor. Bu sebeple adalılar kış aylarında anakarada yaşıyor. Kış aylarında bin kişiden daha az insanın yaşadığı adada lojman sıkıntısı da olunca pek çok memur konut bulamıyor. Ya da tek-tük bulunan evlerin çok yüksek fiyatlarla kiralanması sebebiyle öğretmeninden sağlık çalışanlarına kadar memurların büyük bölümü anakarada konut tutuyor, sabah ilk feribotla mesaiye geliyor, akşam son seferle beraber de geri dönüyor. 

Adada kış aylarında konutların büyük kısmı boş olmasına rağmen kiraya verilmiyor. Konut sahipleri sezonda ruhsatsız, kaçak olarak evlerini pansiyon gibi kiraya veriyor ve 2-3 ay gibi bir sürede 1 yılda kazanacağı paranın çok daha fazlasını kazanması sebebiyle kışın evini kiraya vermeyi tercih etmiyor. Bazı konut sahipleri ise yaz aylarında pansiyon şeklinde kullanmak amacıyla konutlarını yalnızca Ekim ve Mayıs ayları arasında kiraya veriyor.

Yıllık kiraya verenler ise 80-90 bin TL kira bedeli talep ediyor. Kira ücretini de genelde peşin olarak alıyor. Bu durum sebebiyle, yaz aylarında 20 bine kadar çıkan ada nüfusu, kış aylarında binin altına düşüyor.

Bozcaada da kiralık ev fiyatları cep yakıyor!

'İNSANLAR KİRAYA VERDİKLERİ EVLERİNE PANSİYON MANTIĞIYLA BAKIYOR'

Emlakçı Hüseyin Pehlivan, konuyla ilgili olarak "İnsanlar kiraya verdiği evlerine pansiyon mantığıyla bakıyorlar. Ev sahipleri, 2-3 ay kiraya verip, bütün kışın parasını alma derdindeler. Kışın kiraya vereyim, mayısta çıksın diye düşünüyorlar. Mayıstan eylüle kadar ayrı bu işi yapıyorlar. Şu anda 5 bin liraya bile kiralık ev yok, çünkü hemen tutuluyor. Çok büyük ev sıkıntısı var. Bu ev pansiyon işine bir çare bulmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bozcaada da kiralık ev fiyatları cep yakıyor!

'BİRİNİN BU DURUMA EL ATMASI GEREKİYOR'

Bozcaadalı Mert Özserbes da, fiyatların yüksekliğini açıklamak için "Bir arkadaşımdan 80 bin lira istediler. Ada şartlarında 80 bin lira kira, aylık 6 bin 500 TL'ye denk geliyor. Çok zor durumdayız. Hiç kimse de yardımcı olmuyor. Var olan evleri pansiyon yaptıkları için ev yok. Yazın zaten bunun bin katını çıkarıyorlar. 5-6 bin lirayı bile umursamıyor. Adalıyım diyen insan bile 5 bin liradan aşağı kiraya vermiyor evini. 7 ile 10 bin lira arasında kira isteyen var. Şu an çevremde 10'a yakın kişi ev arıyor. Ama bulunan evlerin kirası 5 bin liradan aşağı değil. Ev pansiyonculuğu yapan kim varsa, akrabalarım dahil tespit edersem, nereye olursa şikayet edeceğim. Ada şartlarında yaşanılamaz duruma geldik. Birisinin bu duruma artık el atması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Bozcaadalı Erol Eken ise, konut kiralarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Doğma büyüme buralı olup, ev bulamamak gerçekten çok kötü" diye konuştu.

Kuzey Marmara Otoyolu gayrimenkul yatırımlarını hızlandırdı!

Yatırımcıların gözdesi ticari gayrimenkuller oldu!

Bozcaada'da Tiny House'lar yasaklandı!


Geri Dön