20 / 04 / 2024

Brunei Darüsselam'ın Sultanı Hasan el-Bulkiye Muizziddin Va'dulah, Topkapı Sarayı'nı ziyaret etti!

Brunei Darüsselam'ın Sultanı Hasan el-Bulkiye Muizziddin Va'dulah, Topkapı Sarayı'nı ziyaret etti!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak İstanbul'a gelen Güneydoğu Asya ada ülkesi Brunei Darüsselam'ın Sultanı Hasan el-Bulkiye Muizziddin Va'dulah, Topkapı Sarayı'nı ziyaret etti



Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte yaklaşık iki saat sarayda kalan sultanın Peygamber Efendimiz'e (sas) ait kutsal emanetlere hayran kaldığı öğrenildi.

Dün gerçekleştirilen gezi sırasında Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı İlber Ortaylı'dan bilgi alan Muizziddin Va'dulah ve Gül, önce Hazine Dairesi'ni ziyaret etti. İkili, bir süre Boğaz manzarasını seyrettikten sonra Kutsal Emanetler Müzesi'ne girdi. Gül'ün de bazı eserler hakkında bilgilendirdiği sultanın, kutsal emanetlerden çok etkilendiği öğrenildi. Müze defterini imzalayan Brunei sultanına daha sonra 'Topkapı Sarayı ve Kutsal Emanetler' adlı kitap takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Gül ile Brunei Darüsselam Sultanı, dün gerçekleştirilen Topkapı Sarayı gezisinin ardından aynı araçla Sarayburnu İskelesi'ne geldi. Kandilli'deki Adile Sultan Sarayı'na gitmek için Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait 'TCSG 303' adlı bota geçti. Va'dulah, girişte bekleyen askerleri selamladı. Ardından bota bindi. Bu arada harekete geçen bot, denizin dalgalı olması sebebiyle bir süre zorlandı. Güvertedeki askerler, botun limana çarpmaması için ellerindeki plastik dubalarla müdahale etti. Askerlerin yoğun çabasının ardından Sahil Güvenlik'e ait bot, sorunsuz bir şekilde limandan ayrıldı. İkili, yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde Adile Sultan Sarayı'na geldi. Cumhurbaşkanı Gül, burada Brunei Darüsselam Sultanı onuruna öğle yemeği verdi. Basın mensuplarına kapalı gerçekleştirilen yemeğin ardından sultan, konakladığı otele geçti. Gezi sırasında ikiliye, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de eşlik etti.

Yatırım için Türkiye'de BULUNUYOR

Brunei Darüsselam Sultanı Hasan el-Bulkiye Muizziddin Va'dulah, 20 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ikinci kralı olarak biliniyor. 200 bin metrekarelik resmî konutu ve dünyanın en büyük sarayı unvanlı 'Istana Nurul Iman'da yaşıyor. Konutta bin 888 oda, 290 banyo bulunuyor. 1,4 milyar dolarlık bu sarayda bin 500 kişilik bir cami ve 5 yüzme havuzu da mevcut. Kubbeleri ve kapı kulpları altın olan sarayı 51 bin ampul aydınlatıyor. Sultanın servetinin dikkat çeken en önemli kısımlarından biri de uçak, helikopter ve arabaları. Yaklaşık 7 bin arabası olan Va'dulah'ın ülkesinde kişi başına düşen gayri safi milli hasıla ise yaklaşık 50 bin dolar. Geçtiğimiz cumartesi günü İstanbul'a gelen sultan, yatırım için Türkiye'de bulunuyor.
Zaman


Geri Dön