23 / 04 / 2024

Malatyalı genç işadamları Rusya'da mobilya fuarını ziyaret etti!

Malatyalı genç işadamları Rusya'da mobilya fuarını ziyaret etti!

Malatya Rahime Batu Koleji Mezunu İşadamları Derneği (MARBİAD) üyesi ticaret heyeti, yatırım olanaklarını incelemek, iş bağlantıları gerçekleştirmek amacıyla Rusya’ya iş gezisi düzenledi. Üyeler Rusya'nın en büyük mobilya fuarını ziyaret etti...



MARBİAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Engin Oskaloğlu başkanlığındaki iş heyetinde Emre Karaaslan, Mesut Erdoğan, Batuhan Demirel, İzzettin Dolgan, Osman Hazar ve Genel Sekreter Fatih Abaza yer aldı. Rusyanın en büyük mobilya fuarı olan Mebel 2013 Mobilya Fuarı’nı ziyaret eden iş heyeti, Rusya’da inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarla da görüşmelerde bulundu.


Rusya ziyaretinin ilk gününde Rus-Türk İşadamları Derneği (RUTİD) tarafından düzenlenen yemeğe katılan iş adamları, toplantıda TUSKON Moskova Temsilcisi Ali Tırnava ve dernek üyesi iş adamlarıyla bir araya geldi. Rusya’nın Başkenti Moskova’daki en büyük Mobilya AVM’sini gezerek piyasa araştırması yapan Türk iş adamları, TUSKON Rusya Türkiye İşadamları Derneği ve Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği’nin birlikte düzenlediği ‘Rusya ve Türkiye’deki Mobilya Sektörü’ konulu seminerde buluştu. Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hakkı Karabörklü, RUTİD Başkanı Esat Sarı ve Ali Tırnava, Rusya pazarı ile ilgili tecrübelerini paylaştı. Rus mobilyacıların da katıldığı toplantı sonrası Rus iş adamlarının yer aldığı buluşmada ikili iş görüşmeler gerçekleştirildi, ön anlaşmalar yapıldı.


Ali Tırnava, toplantıda yaptığı konuşmada, Mebel 2013 Mobilya Fuarı’nın Rusya’nın en büyük etkinliklerinden biri olduğunu, farklı ülkelerden 60 bin ziyaretçi ile bin 500 firma temsilcisinin katıldığını ifade etti.


Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Hakkı Karabörklü ise Rusya ve Türkiye’nin birbirini tamamlayan ekonomiler olduğuna değindi. Karabörklü, iki ülke arasında 30 milyar doları aşan toplam ticaret hacminin turizm, mağazalar ve diğer yatırımların da dikkate alınması durumunda 50-55 milyar dolar olduğunu söyledi. Rusya’ya yatırım için büyük firmaların gelmesini, küçük firmaların ise stratejik işbirlikleri yaparak gelmelerini öneren Karabörklü, “Rusya’nın 30 kenti 800 bin nüfusun üzerinde. Her kent dikkate alınmalı. Personel ve kira giderleri yüksek. Türkiye ile mukayese yanlış olur. Devletimizin teşvikleri var. Ticaret müşavirliğimizle temas kurularak bunlar elde edilebilir. Bir de Rusya’da yerleşik olmak önemli. Ofis ya da deponuz olmalı. Fuarlara katılım da düzenli olmalı.” diye konuştu.


Rusya’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından önce tekstil sektörünün geliştiğini, insanların gardroplarını yenilediğini aktaran RUTİD Başkanı Eset Sarı ise “Türk tekstil sektörü Rusya’da başarılı, 3 binin üzerinde mağaza var. Sonrasında insanlar arabalarını değiştirdi. Otomobil sektörü Rusya’da çok canlı. Üçüncü aşamada ise insanlar evlerini düzeltmeye başladı. Beyaz eşya ve mobilya şimdilerde canlandı. Konut inşaatı artık öne çıkmaya başladı. İnşaat sektörü de hayli canlı. Mobilya sektöründe navlun yüksek olduğu için Rusya’da üretimin hedeflenmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.


Toplantı sonrasında MARBİAD Başkan Vekili Engin Oskaloğlu, Hakkı Karabörklü ve Esat Sarı’ya plaket ve kayısı takdim etti. Yapılan iş gezisi hakkında değerlendirmede bulunan Oskaloğlu, “TUSKON aracılığıyla yurt dışına düzenlenen ticari heyet gezileriyle bugün Türkiye ekonomisine verdiği katkı çok büyük ve ortadadır. Programımız gayet verimli geçti, biz de MARBİAD olarak TUSKON’un bize sunmuş olduğu fırsatlardan istifade ediyoruz. Yurt dışı ilk ticari heyetimizi gerçekleştirdik ve Rusya’da inşaat sektöründen firmaları yerinde inceledik, sektör hakkında bilgi aldık. Aynı zamanda Rusya’nın en büyük mobilya fuarı olan MEBEL 2013 fuarını da ziyaret ederek, Rusya’nın mobilya sektöründe hangi seviyelerde ve pazardaki durumu nedir inceleme fırsatı bulduk. Toplantılardan idrak ettiğimiz üzere, uzun vadede Rusya’ya yatırım karlı bir ticaret olur.” ifadelerini kullandı. 


Zaman


Geri Dön