27 / 04 / 2024

Brüt ve net metrekare makası açılıyor!

 Brüt ve net metrekare makası açılıyor!

İstanbul’da brüt ve net metrekare arasındaki makasın her geçen yıl açıldığını vurgulayan Temeltaş Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın acilen bu soruna el atması gerekiyor



Brüt ve net metrekare şirkete göre, lokasyona göre ve projeye göre değişiyor. Bu alanda bir standartın olmamasından yatırım ve oturmak için ev alanlar ile işini düzgün yapan şirketler zararlı çıkıyor. Dürüst şirketler brüt ve net metrekare neyse onu belirtiyor. Rekabette geri kalıyor. Bu işten brüt metrekareyi şişiren şirketler kısa vadede kazançlı çıkıyor” diye konuştu.


Özellikle brüt metrekarede “sınır tanımayan” şirketler olduğunu hatırlatan Temeltaş, “Yüksek binalarda hızını alamayıp evin ve ofisin önündeki manzarayı bile brüt metrekareye katan şirketlerle karşılaşıyoruz. Mesela alanı 500 metrekare olan bir kule 600 metrekare brüt alan olarak satışa çıkarılabiliyor. Aradaki 100 metre manzaradan ilave ediliyor olsa gerek. Bunun başka açıklaması olamaz” dedi.


Ev satın alanların da bu konuda bilincinin az olduğuna dikkat çeken Ahmet Temeltaş müşterilerin her geçen yıl bilinçlendiğini ama bugünkü bilinç düzeyinin piyasadaki gerçeklerin anlaşılması noktasında yetersiz olduğunu ifade etti.


Bu alanda mağdur olmamak için maket aşamasında konut alanların evin kat planlarını sözleşmeye dahil edilmesi gerektiğini anlatan Temeltaş noter onaylı sözleşme ile mağduriyetlerin giderilebileceğini kaydetti.


Konut piyasasında kazancın azalmasının şirketleri brüt ve net metrekare konusunda makası açmaya zorladığını vurgulayan Ahmet Temeltaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü:


“Şirketler olmayacak yerlere olmayacak kat karşılı veya hasılat paylaşımı oranı veriyor. Yani yükselen arsa fiyatları şirketleri brüt ve net metrekare arasındaki makasın açılmasını sağlıyor. Arsa fiyatları ucuzlarsa bu sorun aşılır.


Ayrıca ev almadan önce şirketin teslim ettiği projeleri incelemek ve brüt ile net metrekare arasındaki uygulamadaki farkları görmek gerekiyor. Maket aşamasında her şey çok güzel oluyor. Önemli olan uygulama. Uygulamada durumun ne olduğu önemli. Bu da ancak bitmiş projelerde fark edilir.


Müşteriler bu alanda bilinçlenirse zamanla brüt ve net metrekareyi şişiren şirketlere kimse itibar etmez”


Temeltaş Proje Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş’tan brüt ve net metrekare önerileri:


1)    Özellikle maketten ev alıyorsanız ev alacağınız şirketin brüt ile net metrekareden neyi kastettiğini iyi öğrenin.


2)    Brüt ve net metrekareleri mutlaka satış sözleşmesine ilave ettirin.


3)    Şirketlerin teslim ettiği projeleri mutlaka dolaşın.


4)    Sektördeki haksız rekabeti önlemek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın acilen olaya el atması gerekiyor. Bu alanda bir düzenleme yapması şart.


5)    Müşterilerin de her söylenene inanmaması ve kavramları iyi anlaması gerekiyor.


Geri Dön