19 / 04 / 2024

Bu habere en çok bankalar sevinecek! Olan yine vatandaşın cebine olacak

Bu habere en çok bankalar sevinecek! Olan yine vatandaşın cebine olacak

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın dün aldığı gösterge faizi hamlesi bankaların 1.3 trilyon liralık kur korumalı hesapta uygulanan faiz oranının da azalmasına neden oldu.



Merkez Bankası’nın yüzde 12 faiz kararının ardından Kur Korumalı Mevduat hesaplarına ödenecek faizin tavanı yüzde 15’e düşürüldü.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın kararından hemen sonra bankalar tarafından tavan uygulaması nedeniyle yüzde 15’e azaltılan faiz oranı en çok bankaların işine gelecek.

Ekonomi kulislerinde konuşulan iddiaya göre, bankalar kendilerinde kur korumalı hesabı açan yatırımcıya yüzde 12 ile 15 arasında faiz verirken, maliyetleri de düşmüş olacak.

Yani vatandaşın parasını daha az faizle kullanması anlamına geliyor.

Kurun yükselmesi durumunda ise artan yükün büyük bir bölümünün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanması ile de Devlete yani vatandaşa mali yükü arttıracak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, Kur Korumalı Mevduat uygulamasının 1.3 trilyon lirayı geçtiğini belirtirken, gerçek ve tüzel yatırımcı sayısının da toplamda 2 milyon 138 bin 489 kişi olduğunu açıklamıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun haftalık bülteninde verilen bilgilere göre kur korumalı Türk Lirası mevduat ve katılma hesapları 1 trilyon 327,2 milyar Türk Lirası'dan 1 trilyon 348,8 milyar Türk Lirası'na çıktı.

Aynı haftada krediler 6 trilyon 690,4 milyar Türk Lirası'ndan 6 trilyon 719,4 milyar Türk Lirası'na, mevduat 7 trilyon 875,5 milyar Türk Lirası'ndan 7 trilyon 974,3 milyar Türk Lirası'na yükseldi.

Tüketici kredileri 949,3 milyar Türk Lirası'ndan 949 milyar TL'ye, bireysel kredi kartları 328,4 milyar TL'den 328,5 milyar Türk Lirası'na geldi.

Takipteki alacaklar 163,5 milyar TL seviyesinde kaldı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön