19 / 04 / 2024

Bu reklama sakın tıklamayın! Banka hesaplarınız bir anda boşalabilir!Dünyanın en büyük dolandırıcı reklam ağı keşfedildi

Bu reklama sakın tıklamayın! Banka hesaplarınız bir anda boşalabilir!Dünyanın en büyük dolandırıcı reklam ağı keşfedildi

Akıllı telefonlar üzerinde sürekli uygulamalar üzerinden sahte reklamlar çıkıyor. İşte dolandırıcılık vakaları da bu yüzden artış gösterdi. Telefon kullananlar bu reklamlara asla tıklamayın. İşte detaylar...



DÜNYANIN EN BÜYÜK DOLANDIRICILIK REKLAM AĞI

Normalde farklı bir siber tehdit üzerinde çalışılırken keşfedilen Vastflux dolandırıcılık reklam ağı bugüne kadar görülmüş en karmaşık ve en büyük ağ olabilir. Bu reklam ağı ile yapılan siber saldırının toplamda 11 milyon telefonu etkilediği, 1700 uygulamaya sıçradığı ve 120 reklam yayıncısını mağdur ettiği ifade ediliyor. Günlük olarak 12 milyar reklam isteği ortaya çıkıyor.

VASTFLUX DOLANDIRICILIK REKLAM AĞI NASIL İŞLİYOR?

 Saldırganlar önce popüler uygulamaların ya da sitelerin reklam alanlarının satışına katılıyor ve açık arttırmayı kazanıp bu alanları satın alıyor. Bu durum, yayınlanan reklamlardan para alındığı anlamına geliyor.

Normalde bir alanda belirli bir süre içerisinde yalnızca bir reklam gösterilir. Ancak ne var ki Vastflux dolandırıcılık reklam ağı, özel kodları aracılığıyla bu sürede 25 reklam gösterebiliyor. Art arda binen bu video reklamları sisteme yine 25 istem olarak gönderiliyor. Yani kullanıcı yalnızca bir reklam görürken, aslında 25 reklam oynatılıyor. Reklam sona erdiği zaman kod siliniyor ve hiçbir iz bırakmıyor.

Ağırlıklı olarak iOS işletim sistemli cihazlarda ve ardından Android cihazlarda etkili olan Vastflux, bu şekilde milyonlarca dolar haksız kazanç elde etti. Aynı zamanda reklam verenler de zarara uğradı ve kullanıcıların batarya ömürleri de azaldı.

Bu reklama sakın tıklamayın! Banka hesaplarınız bir anda boşalabilir!Dünyanın en büyük dolandırıcı reklam ağı keşfedildi

VASTFLUX, FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR MU?

İyi haber Vastflux ağı geçen yaz sonlarında keşfedilmesi ile birlikte etkinliğini azalttı ve aralık ayında da durdurdu. Ancak kötü haber ise bu denli sofistike dolandırıcı reklam ağlarından daha kaç tane olduğu bilinmiyor ve Vastflux başka bir şekilde etkinliklerine devam ediyor olabilir. Maalesef son kullanıcı tarafında buna yapılabilecek pek bir şey yok. Hâlâ Vastflux ağının arkasındaki yapının izleri bulunmaya çalışılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan uzmanlar, telefonunuza SMS ile gelen her reklama tıklanmaması gerektiğine ilişkin uyarılar da bulunuyor.

Araç alacaklar dikkat! İkinci el araçlarda şeytanın bile aklına gelmeyecek tuzak! Bu haberi okumadan sakın araç almayın!

İndirim yansıdı: Ayçiçek yağı fiyatları dibe vurdu! Markete giden 3’er 5’er alıp götürüyor!

2023 yılı Aile Bakanlığı sosyal destek programları belli oldu! İşte 50'ye yakın sosyal destek ödemesi


Geri Dön