26 / 04 / 2024

Buğday fiyatlarında son dakika gelişmesi! 17 Temmuz'da fiyatlar kaç lira oldu?

Buğday fiyatlarında son dakika gelişmesi! 17 Temmuz'da fiyatlar kaç lira oldu?

Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle arz sıkıntısı yaşanan buğday fiyatlarında yükseliş görülmüştü. Buğdayda hasat sezonun gelmesi ve sürdürülen diplomatik girişimlerle Ukrayna'nın elindeki buğdayın küresel piyasalara arz edilmeye başlaması fiyatların düşmesine neden oldu.



Kırım’dan tarımsal ürün sevkiyatlarının artması ve Amerikalı çiftçilerin hasadına ilişkin tahminler buğday fiyatlarının düşmesini sağladı. İstanbul'daki Rusya-Ukrayna tahıl zirvesi de fiyatların düşeceğine dair beklentileri artırdı.

Küresel buğday fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı şubattan bu yana kaydedilen en düşük seviyeleri gördü. Buğdayın ABD’de Chicago borsasında işlem gören vadeli kontratlarında kayıplar arttı.

Bloomberg'in haberine göre Kırım'da tarımsal ürün sevkiyatlarının artmasıyla buğday fiyatları 10 yılın en kötü haftasını geride bıraktı. Söz konusu gelişme savaşa rağmen tahılın dünya pazarlarına girdiğine işaret ediyor.

KIRIM SEVKİYATININ HACMİ 50 KAT ARTTI

Rusya’nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'dan yılın bu zamanı için normal kabul edilen hacmin 50 katından fazla gıda sevkiyatı gerçekleştirildi. Bu, ele geçirilen Ukrayna tahılının ithalatçı ülkelere taşındığının bir göstergesi.

Tarım komisyoncusu Maxigrain şirketinden analist Elena Neroba, “Rusya çalıntı tahılı böyle ihraç ediyor. Kırım limanı büyük, yakın ve tüm bölge Rusya tarafından kontrol ediliyor” dedi.

Tedarikteki artışın yanı sıra Kiev ve Moskova'nın Karadeniz limanlarından Ukrayna tahılının sevkiyatını yeniden başlatmak için gerçekleştirdikleri müzakerelerin olumlu geçmesi de gıda enflasyonunun rahatlayacağına ilişkin beklentileri artırdı.

Vadeli kontratlar önce yüzde 3,7 gerileyerek 2022'de elde edilen tüm kazançları sildi. Kayıplar daha sonra bir miktar toparlanarak yüzde 1,8 seviyesine çıktı ve 7,81 dolar/buşel düzeyine geldi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön