19 / 04 / 2024

Burdur'da rantsal tadilat tartışması gündemde!

Burdur'da rantsal tadilat tartışması gündemde!

Şubat ayında karara bağlanan imar değişikliği Burdur'un gündeminde. AK Parti Burdur Merkez İlçe Başkanı Murat Akbıyık, düzenlemenin rantsal tadilat olduğunu belirtti.



AK Parti İl Başkanı Süleyman Faki 23 Şubat tarihinde yaptığı yazılı açıklamada, bu değişiklik hakkında ‘kişiye özel imar değişikliği’ eleştirisinde bulunmuştu…


Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz de AK Parti İl Başkanı Faki’nin açıklamasına cevap vererek, “bu değişikliğin kişiye özel bir değişiklik olmadığını, aynı koşullarda tüm sanayi alanları olmak üzere getirilecek plan değişikliklerini kabul edeceklerini, amaçlarının yatırımcının önünü açmak olduğunu” dile getirmişti…


Şubat ayında çok konuşulan, tartışılan bu konu hakkında AK Parti kanadından dün bir açıklama daha geldi. AK Parti Burdur Merkez İlçe Başkanı Murat Akbıyık ve AK Partili Belediye Meclisi üyeleri dün ortak bir açıklama yaparak, bu düzenlemenin ‘rantsal bir tadilat’ olduğunu belirterek, Belediye yönetiminin bu yanlıştan vazgeçmeleri çağrısında bulundular.


İmar değişikliği talebinin gerçekleştiği Burdur merkez Özgür Mahallesi’ndeki arazi önünde toplanan AK Partililer, şahsa özel imar değişikliğinin kabulünün mümkün olmadığını öne sürerek, yapılan değişikliği rantsal tadilat olarak tanımlayıp, bu değişiklikten sonra satın alınan arazinin değerinin katlanarak artacağına dikkat çektiler.


“Eğer bu arsaların imar değişikliği garantisi olmasaydı satın alınır mıydı?” diye soran Akbıyık, Saylar Kerestecilik firmasının bu fabrika sahasını, imar planı değişikliğini yapılacağını bildiği için aldığını, böylelikle rant oluştuğunu iddia etti.


Açıklamanın son bölümünde; “Belediye Başkan Yardımcısının kendi arsalarının imarını değiştiren rantsal tadilat için Belediye Başkanı ve yönetimini bu yanlışlığı bir an önce düzeltmelerini yoksa Burdurlularımızın haklarını yargıya başvurmak yoluyla her yerde sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz” denildi.


Ak Parti Burdur Merkez İlçe Teşkilatı ve Ak Partili Burdur Belediyesi Meclis Üyelerinin ortak açıklaması şöyle:


“Şahısa özel imar değişikliğinin yapılması kesinlikle kabul edilemez


Burdur Belediyesi’nin 01 Şubat 2017 tarihinde Belediye meclisinde aldığı karar Burdur kamuoyunu öncesinde ve sonrasında hala sıcaklığını koruyarak meşgul etmektedir. Her ne kadar il başkanımız Dr. Süleyman Faki’nin Burdur kamuoyuna uyarmasına karşılık CHP Teşkilatları sessiz kalıp, belediye başkanı konuyu başka konulara çekerek kapatmaya çalışması manidardır. Hem imar komisyonununda hem de şubat meclisinde itirazlarımıza ve uyarılarımıza rağmen belediye başkanının yakın akrabası olan ve görev başındaki Belediye Başkan Yardımcısının 2016 yılının Aralık ayında yine Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’in kayınpederi Fevzi Özdemir’den aldığı arazilerin rantını katlayacak şekilde artırarak, güya Burdur’un sanayi sitesi ihtiyaçlarının karşılamak için şahısa özel imar değişikliğinin yapılması kesinlikle kabul edilemez bir rantsal tadilattır. Yapılan plan değişikliğinde toptan ticaret alanı olan yerin bir kısmını sanayi, bir kısmını küçük sanayi sitesi, bir kısmını ticari alan ve bir kısmını da konut dışı kentsel çalışma alanı (petrol arsası olma ihtimali) olan bir plan değişikliğidir.


Eğer bu arsaların imar değişikliği garantisi olmasaydı satın alınır mıydı?


Plan değişikliği yapılan toptan ticaret alanının doğusunda da benzer toptan ticaret alanları da vardır. Eğer imar değişikliği ile şehir için bir düzenleme yapılacaksa bu alanlar da göz önünde bulundurulması gerekmekte olup kişiye özel rantsal tadilatı kabul etmemiz mümkün değildir.


Soruyoruz eğer bu arsaların imar değişikliği garantisi olmasaydı satın alınır mıydı? Eğer küçük ve normal sanayi sitesi ihtiyacı varsa neden kapsamlı geleceğe dönük 50 yıllık sanayi imar revizyonu yapılmıyor? Mevcut yeni sanayi sitemizin imar sorunları varken bu sorunlara neden eğilmiyoruz?


Kısacası Ak Parti olarak şahıslara özel hele konumları kullanarak Belediye Başkan Yardımcısının kendi arsalarının imarını değiştiren rantsal tadilat için Belediye Başkanı ve Yönetimini bu yanlışlığı bir an önce düzeltmelerini yoksa Burdurlularımızın haklarını yargıya başvurmak yoluyla her yerde sonuna kadar savunmaya devam edeceğimizi hatırlatırız. Burdurlu hemşehrilerimizi bu konuda hassas olmalarını önemle rica ediyoruz.”



Burdur Yenigün


Geri Dön