23 / 04 / 2024

Burhan Özdemir: Müteahhitlik sektöründe devlet desteğiyle daha büyük projelere imza atılır!

Burhan Özdemir: Müteahhitlik sektöründe devlet desteğiyle daha büyük projelere imza atılır!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, yurtdışı müteahhitlik sektöründe devlet desteği sağlanması durumunda Türk firmalarının çok daha büyük projeler imza atacağını söyledi...



Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnşaat Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir, yurtdışı müteahhitlik sektöründe devlet desteği sağlanması durumunda Türk firmalarının çok daha büyük projeler imza atacağını söyledi. Burhan Özdemir, Türkiye'nin 2023 hedeflerinde yurtdışı müteahhitlik sektörüne düşen 100 milyar dolarlık payı yakalayabileceğini belirterek, ancak mevcut imkânlarla 2023 hedeflerine ulaşmanın kolay olmadığını kaydetti. Türkiye'nin 2023 hedeflerinde 500 milyar dolar toplam ihracat hacminin göz önünde bulundurulduğunda inşaat sektörüne düşen payın 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlatan Özdemir, şunları söyledi: "Söz konusu hasılatın yurtdışında iş yapan müteahhitlerimizin mevcut imkânlarıyla elde edilmesi zor görünüyor. Bu hedefe ulaşılabilmesi için yurtiçinde faaliyet gösteren inşaat firmalarının yurtdışına açılmalarını sağlamak kaçınılmaz bir gereklilik. Bu ise ancak devlet eliyle oluşturulacak iştiraklerle mümkün olabilir." 


YILLIK HASILAT 25 MİLYAR DOLAR 

Özdemir, Türk yurtdışı müteahhitlik sektörünün son 10 yılda büyük başarılara imza attığını belirterek, şunları söyledi: "1970'lerde Libya ile başlayan yurtdışı müteahhitlik serüvenimizde 2002'ye kadar toplam 46 milyar dolar hasılat elde edildi. 2002'den itibaren sadece son 10 yılda elde edilen hasılat 270 milyar doları aştı. Rakamların da ortaya koyduğu gibi ülkemiz yurtdışı müteahhitlik alanında yıllık 25 milyar dolar hasılat ortalamasının üzerine çıktı. Global ekonomi değerlerine göre tüm dünyada yurtdışı müteahhitlik hizmetleri hacmi yaklaşık yıllık 500 milyar dolar. Ülkemizin son yıllarda ortaya koyduğu üstün performansa rağmen bu pastadan aldığı pay sadece yüzde 4 mertebesindedir." 


İHRACAT ARTACAK

Konut alanında birikimi olan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından gerçekleştirilecek yurtdışı açılımları sayesinde inşaat taahhüt firmalarına yeni alanlar açabileceğini dile getiren Özdemir, "TOKİ'nin ülkemizin tarihsel, siyasal ve ekonomik ilişkilerinin bulunduğu belirli ülkeler ve bununla birlikte Sahra Altı Afrika ülkelerinde hükümetler arası anlaşmalarla proje yüklenmesiyle birkaç yılda hedeflenen ihracat hasılatının yakalanması mümkündür" dedi. Özdemir, bu sayede yurtdışına çıkma konusunda tereddüt yaşayan kapasiteli birçok müteahhit firmanın yurtdışı piyasasında yer edinme imkânı bulabileceğinin de altını çizdi. 


Sabah


Geri Dön