27 / 04 / 2024

Bursa barajları doluluk oranı 5 Mart!

Bursa barajları doluluk oranı 5 Mart!

Bursa'da yağışlı geçen kış mevsimi barajları doldurdu. Geçtiğimiz yıl yüzde 20'lerde olan barajlardaki su oranı, henüz bahar yağmurları gelmeden yüzde 80'lere ulaştı. BUSKİ taşkın riskine karşı kapakları açmaya başladı.



Bursa'da her yıl nisan ve mMayıs yağmurlarıyla dolan barajlar bu yıl şubatta üstü üste yağan yoğun kar sayesinde doldu. Geçtiğimiz yıl yüzde 20'ler seviyesine düşen Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki doluluk oranı yükseldi. Bursa'nın su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Nilüfer Barajı'nda doluluk oranı yüzde 84'e, Doğancı Barajı'nda ise yüzde 75'e ulaştı. 


TAŞKIN RİSKİ DE VAR 

Kış turizmin gözde merkezlerinden biri olan Uludağ'da ise kar kalınlığı 3 metreyi buldu. Uzun yıllardır bu kadar karın yağmadığı Uludağ'da 70 milyon metreküp kar yükü bulunduğu, bunun 30 milyon metreküpünün Bursa'ya içme suyu sağlayan Doğancı ve Nilüfer barajlarının havzasında yer aldığı belirlendi. Yağışlı geçen kış ayları dolayısıyla şimdiden dolan iki barajda da havaların ısınması ve lodos gibi nedenlerle dağdaki karların aniden erimesi ve taşkınlara karşı tedbirli olmak için baraj kapakları her gün kontrollü şekilde açılarak su tahliyesi yapılmaya başlandı. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Bursa'nın, Uludağ'ın eteklerinde yer aldığını ve dağda hâlâ çok ciddi miktarda kar bulunduğunu, barajların karlar daha erimeden dolduğunu belirtti. Çetinavcı, dağdaki karın önemli bir bölümünün baraj havzasında olduğuna dikkati çekerek, "Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü verilerinden aldığımız bilgiye göre, şu anda Uludağ'da 70 milyon metreküpe tekabül edecek bir kar yükü var. Bunun aşağı yukarı 30 milyon metreküplük miktarı baraj havzasında. Henüz 30 milyon metreküp eriyip de barajlarımıza gelecek suyumuz var. Dolayısıyla şu anda herhangi bir sorun yok. Ekime kadar yetecek su var" dedi. 


KAPAKLAR AÇILIYOR

Ani kar erimelerine karşı baraj kapaklarını kontrollü şekilde açarak su tahliyesi yaptıklarına da değinen İsmail Hakkı Çetinavcı, şunları söyledi: "Barajlar hiçbir zaman maksimum seviyede tutulmaz, mutlaka maksimumun altında tutulur. Artık bahar mevsimi de yavaş yavaş yaklaşıyor. Ani hava ısınmaları veya lodosun karı ani, hızlı bir şekilde eritmesine karşılık barajlarımız çok hızlı dolacağından, mutlaka baraj seviyesi biraz düşük tutulur. Dolayısıyla bugün için aşağı yukarı 13 metreküplük bir miktarı Doğancı Barajı'ndan kapaklardan salıyoruz, denize gidiyor. Ani erimelere karşı bu baraj mühendisliğinin gerektirdiği bir işletme şartı. İki barajda da kapakları açıyoruz. Şu anda zaten Doğancı Barajı'nda saniyede 13 metreküp su bırakılıyor, Nilüfer'de de 6 metreküp bırakılıyor." 


Sabah


Geri Dön