25 / 04 / 2024

Bursa otoyol ve hızlı tren projesiyle büyüyecek!

Bursa otoyol ve hızlı tren projesiyle büyüyecek!

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın yakın gelecekte yeni otoyol projesi ve hızlı tren ile inanılmaz büyüyeceğini belirtti. Dündar, görevdeki 7.yılını Sukaypark'taki basın toplantısıyla basın mensuplarına anlattı.



Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa'nın yakın gelecekte yeni otoyol projesi ve hızlı tren ile inanılmaz büyüyeceğini belirterek, "Geçmişte Balkanlar ve Anadolu'dan gelen göçlerde olduğu gibi şehrin gelişimi ve vizyonunu iyi okuyamazsak, Bursa kendi halinde büyür. En büyük ihtiyaç bir vizyon koymak. Eğer biz şehre nüfuz eder vizyon koyarsak, şehrin gelişimini ileriye yönelik kolay planlarız. Kentsel dönüşümler ve yeni projelerle bunu yapıyoruz" dedi.


 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, görevdeki 7.yılını Sukaypark'taki basın toplantısıyla basın mensuplarına anlattı. Yunuseli ve Demirtaş'ın bir cazibe merkezi haline dönüştürüldüğünü, Soğanlı Kentsel Dönüşüm birinci etapta 5.katların yükseldiğini, Kent Meydanı'nda 46 milyon liralık kamulaştırma yaptıklarını ve çalışmaların hızla ilerlediğini ifade eden Başkan Dündar, Demirkapı ve Hisar İçi'ndeki yeni projelerle tarih şehri kimliğini ayağa kaldırdıklarını söyledi.


Kendilerinin vaat değil icraat yaptığını kaydeden Başkan Dündar, "Bugün bizim yaptığımız altyapı çalışmalarıyla Yunuseli cazibe merkezi oldu. Şu anda 17 bin daireye oturma izni verdik. 70 bin kişilik nüfus yaşıyor. Planların ön gördüğü şekilde 146 bin kişi yaşayacak. Biz vaat etmiyor, hikaye anlatmıyoruz. İcraat yapıyoruz. Demirtaş Bölgesi bugün planlara uygun şekilde büyüyor. 2009 yılında 16 bin nüfus vardı. Bugün 60 bin kişiyi yaşıyor. 10 farklı bölgede kentsel dönüşüm hedefiyle yürürken, Soğanlı ve Demirkapı'da adımları attık. Bakanlıkla ortak projeleri başlattık. Soğanlı bölgesi hızla büyüyor. Kent Meydanı Bursa'nın gerçek merkezi olacak. 46 milyon lira kamulaştırmaya harcadık. Bursa'nın gelişimine vizyon katacak ciddi bir çalışma. Hisar Arkeopark çalışması bir yandan devam ederken, surların içinde Hisar Semti'nin değişimini başlatıyoruz. Eski Şehir dediğimiz Hisar bölgesi, kendi orjinal dokusuyla uygun şekilde yenilenecek. 5 farklı cadde üzerinde yapacağımız çalışmayla Bursa tarih şehrinin kimliği ayağa kalkacak. Demirkapı Bölgesi'nde de Bursa mimarisine uygun zemin artı 2 katlı evlerin dönüşümünü de başlattık" diye konuştu.


SOĞANLI HIZLA YÜKSELİYOR

Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi için 62 milyon lira kamulaştırma için ödediklerini hatırlatan Başkan Dündar, "Soğanlı dört etap inşaatlar devam ediyor. Birinci etapta beşinci katlar bitti. Yatay şehirleşmeyi yapıyoruz. Merinos, Botanik Park, Kültürpark birbirine bağlanacak. Şehrin nefes alacağı, doğal hava sirkülasyonunun olacağı güzel bir örnek ortaya çıkacak. Çelebi Mehmet Bulvarı da 50 metre olarak ciddi bir aks ortaya çıkacak. Kanalboyu Caddesi'nde iki bina arasını 100 metre olarak planladık. Bu bölge de kısa sürede dönüşmüş olacak" şeklinde konuştu.


"BURSA SAĞLIKLI VE VİZYONEL BÜYÜMELİ"

Başkan Mustafa Dündar, yeni otoyol projesinin hayata geçmesi ve hızlı tren projesiyle Bursa'nın yeni yön aldığını, şehrin büyüyerek dışa doğru açılacağını ifade ederek şunları söyledi: "Geçmişte olduğu gibi Balkanlar ve Anadolu'dan gelenlerde olduğu gibi gelişimi iyi takip edemezsek, çarpık yapılaşma ortaya çıkar. Şimdiki süreci iyi yönetmeliyiz. En çok şikayet ettiğimiz konu imar komisyonlarında bireysel imar değişikliği. Bu şehir büyür. Bizim ellerimizle büyür, gözümüzün önünde büyür ama kendi halinde büyür. Bir vizyon koyamazsak. adam gelip ev yapacaktır. Biz buna üst ölçekten bakamazsak bir şekilde yolunu bulacak arsayı alıp gökdelen, fabrika izni alacak. Kendi halinde büyümüş olacak. Biz bu işe nüfuz eder, vizyon koyarsak şehrin gelişimini ileriye yönelik planlayıp şekillendirebiliriz. Bu çerçevede kentsel dönüşümü yapıyoruz.


Kent meydanı vizyon bir proje. Çok farklı projelerin olduğu bölge olacak. Sadece belediye önüne değil, valilik ve yolun altında Santral Garaj bölgesini de kapsayan ciddi bir dönüşüm planlıyoruz. Bunun ciddi mali yükleri var. Ama bundan sonra Osmangazi cazibe merkezi oldu. Bir gün herkes Osmangazi'de yaşamak isteyecek" diye konuştu.


Habertürk



Yeni Dönem Gazetesi yazarlarından H. Gül Kolaylı olayı şu şekilde ele aldı;


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar 7 yıllık hizmet ve yatırımları kamuoyu ile paylaştı…


Sukaypark’ta su ve yeşilin buluştuğu muhteşem ortamda düzenlenen basın toplantısında Başkan Dündar şunları söyledi:


 “Göreve geldiğimiz günden itibaren yaşanabilir bir şehir oluşturmak için çalışıyor, spor, eğitim, kültür sanat faaliyetlerimiz, tarihi miras çalışmalarımız ve tesislerimizle çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza, yaşlılarımıza, engellilerimize, toplumun her kesimine ve şehrimize katma değer sağlıyoruz…”


2557 GÜNDE 1630 PROJE


Başkan Dündar’ın değindiği hizmet ve yatırımlar özetle şöyle:


“2 bin 557 günde bin 630 projenin fitili ateşlendi.


Sivil toplum örgütleri, akademik odalar, üniversitelerle 235 farklı toplantı yapılarak, 700 saat boyunca şehrimizin gelecek vizyonu masaya yatırıldı.


46 bin 822 yapı ve 116 bin 250 bağımsız birimi tek tek incelendi. Yapıların kalitesini, afet riskini, yolların afet analizini, bina fonksiyonunu, depreme dayanıklılığını, yapıların kat adedi ortaya çıkartıldı.


Osmangazi’ye master plan vizyonu oluşturuldu.  Bu planlar kapsamında Osmangazi 4 bölgeye ayrıldı. 


Bin 502 hektarda ilk master plan çalışması yapıldı. Demirkapı, Soğanlı, Hisar, Kent Meydanı ve Gelişim Bölgemizden oluşan 668 hektar alana plan kazandırıldı.


 517 bin 281 metrekare alan kamulaştırıldı.


 Toplam 123 plan hayata geçirildi…”


528 BİN METREKARELİK KAMULAŞTIRMA


Belediye faaliyetlerinin bütçedeki yansımasına değinen Başkan Dündar oranları paylaştı:


“Faaliyetlerimizin bütçedeki oranları yüzde 15 temizlik hizmetleri, yüzde 24 fen işleri, yüzde 11 park ve bahçeler-meydan, yüzde 19 kamulaştırma olarak gerçekleşti… 


7 yıl içerisinde 326 milyon liranın üzerinde kaynak kullanarak 528 bin 317 metrekare alan kamulaştırdık.


Kent Meydanı projesi kapsamında kamulaştırılan yaklaşık 10 bin metrekarelik alan için 46 milyon lira ödedik.


 Bu bölgede daha yaklaşık 16 bin metrekare kamulaştırma yapılacak. Soğanlı Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında da kamulaştırılan 84 bin metrekarelik alan için yaklaşık 61 milyon 600 bin TL kamulaştırma bedeli ödenmiştir…”


Ulaşıma yönelik çalışmaları anlatan Dündar, Recep Tayyip Bulvarı’nın vizyon projelerden olduğunu söyledi.


Bulvarda bin 700 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde, 4 metre orta yol refüj, 2 şerit araç güzergahı, bir şerit parklanma cebi olmak üzere düzenlenen bulvar, yol kenarlarındaki 1,25 metrelik emniyet şeridi, 2 metre bisiklet yolu, 4 metre yaya yolu bulunuyor.


KENT DÖNÜŞÜYOR


Yine Başkan Dündar’ın verdiği bilgilere göre;


“7 yılda 416 bin ton asfalt, 302 bin ton yama ile yollar yenilenirken, 73 çıkmaz sokak çıkar hale getirildi.


66 bin metre imar yolu açıldı. Tehlike arz eden köprüler yıkılarak yenileri yapıldı. Trafikte tehlikeye yol açan 9 cadde ve sokakta genişletme çalışmaları gerçekleştirildi…


2009-2015 yılları arasında 1 milyon 670 bin ton atık toplandı.


 Temizlik ve çevre bilinci oluşturmak için 7 yıl içinde 470 okulda 107 bin öğrenci ile çeşitli projeler geliştirildi.


Yine 7 yılda 193 yeni park ve 346 bin metrekare yeşil alanı Osmangazi’ye kazandırıldı.


 27 meydan yapıldı. Osmangazi’deki 250 okuldan 223’üne bakım, tamir ve oyun alanları yapıldı. Soğanlı Kültür Merkezi gerçekleştirildi.


18 bin 500 öğrenci Çanakkale’ye götürüldü. Belediyem Benimle projesi kapsamında 2 bin 753 aile ziyaret edildi…


Kentsel dönüşüm kapsamında Yunuseli’nde 17 bin daireye oturma izni verildi. 70 bin nüfusu kapsayan bir şehir inşa edildi. Demirtaş’ta da 2009’da 16 bin olan nüfus, planların uygulanmasıyla 60 bine ulaştı.”


502 ŞAMPİYON SPORCU


Başkan Dündar, Panorama 1326’nın bitmek üzere olduğunu, Uluslararası Murad Hüdavendigar İmam Hatip Lisesi’nin tamamlandığını, önümüzdeki dönemde eğitim öğretime başlayacağını söyledi…


Türkiye’nin en büyük ve en modern atletizm salonunun temelini attıklarını anlatan Başkan Dündar, Belediye bünyesinde 1 Olimpiyat, 3 dünya, 8 Avrupa, 73 Balkan, 417 Türkiye olmak üzere 502 şampiyon sporcu olduğuna dikkat çekti…


“Soğanlı ve Demirkapı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak gerçekleştirilecek. Kent Meydanı Bursa’nın gerçek merkezi olacak. Hisar Arkeopark devam ediyor…” dedi…


GELENLER İYİ TAKİP EDİLMELİ


Ve önemli bir konuya değindi:


“Hızlı tren ve otoyol projeleri Bursa’nın gelişim ve değişimine etki yapacak.  İstanbul’dan Bursa’ya kim gelecek iyi takip edersek, şehir gelişir.


Geçmişte olduğu gibi Balkanlar ve Anadolu’dan gelenlerde olduğu gibi iyi takip edemezsek, çarpık yapılaşma ortaya çıkar.


İyi okuyamaz, iyi yön veremezsek, gerekli planlamaları yapıp önlemlerimizi almazsak, şehir, geçmişte olduğu gibi kendi bildiği şekilde büyür.


Biz bu işe nüfuz eder, vizyon koyarsak şehrin gelişimini ileriye yönelik planlayıp şekillendirebiliriz…”


HERKES OSMANGAZİ’DE YAŞAMAK İSTEYECEK


Ve Başkan Mustafa Dündar,  “Şehir değişirse, hayat değişir” diyerek konuşmasını şu sözlerle tamamladı:


 “Bu doğrultuda şehir, insan ve demokrasiyi esas alarak projelerimizi hazırlıyoruz. Bursa’nın en modern ilçesiyiz. Bu noktadan bakıldığında yaptığımız işler doğru. Osmangazi cazibe merkezi oldu. Bundan sonraki süreçte hızlı ivmeyle yükselecek. Bir gün herkes Osmangazi'de yaşamak isteyecek…”


Yeni Dönem/ H. Gül KOLAYLI



Bursa Haber Gazetesi'nin yazarlarından Erol Nural olayı şu şekilde ele aldı;


“Osmangazi belediyesi olarak, 7 yıldır ortaya koyduğumuz şehircilik vizyonu ile yeni Osmangazi’yi hızla imar ediyoruz.”


“Göreve geldiğimiz günden itibaren daha yaşanabilir bir şehir oluşturmak için çalışıyoruz.”


“Geleceğin şehrini, yaşamın mutlu ettiği şehri oluşturmaya gayret ediyoruz.”


“Spor, eğitim, kültür- sanat faaliyetlerimiz, tarihi miras çalışmalarımız ile toplumun her kesimine ve şehrimize katma değer sağlıyoruz.”


“Güzel şehir, güzel insan demektir. İnsan dostu bir şehir yaratmaya çalışıyoruz.”


“Başardıkça görüyoruz ki, yaptığımız her iş, proje; çevresine değer katıyor; insanımızın refahını yükseltiyor.”


“Özetle; Osmangazi değişirse, Bursa değişir!..”


“Asıl işimiz temizlik hizmetleri. Bu iş için 162 araçla 1007 kişiyle çalışıyoruz. Bu ekiplerimiz günde 11 bin kilometre yol kat ediyor ve günlük 740 ton çöp topluyor; geri dönüşüm buna dahil değil.”


“Panorama 1326  Bursa, en ciddi ve vizyon projemiz. Sadece kamulaştırma için 33 milyon harcadık.”


“Şu anda Türkiye’nin en büyük ve en modern atletizm salonuna sahip bir şehiriz.”


“Tarihi kuran bir şehirde tarihi mirasa sahip çıkıyoruz.”


“Kent Meydanı projemiz de bizim için çok önemli. Bugüne kadar yaptığımız kamulaştırmada 46 milyon ödedik. Şu anda Bursa’ya gerçek bir meydan kazandırmaya çalışıyoruz.”


“Sloganımız; şehir, insan ve demokrasi. Görevde bulunduğumuz 2 bin 557 gün içinde bu üç olguyu yaşama geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.”


“Bin 630 projeyi yaşama soktuk. Bu projelerle şehir kendini yeniliyor ve bu projeler şehri yarışa sokuyor.”                      


“STK’lar, akademik odalar, üniversiteler ile 235 farklı toplantı ile 700 saat boyunca şehrimizin gelecek vizyonunu masaya yatırdık.”


 “Bugüne kadar 46 bin 822 yapıyı tek tek inceledik. Yapıların kalitesini, afet riskini, yolların afet analizini, bina fonksiyonunu, depreme dayanıklılığını, kat adedini ortaya çıkardık.”


“Osmangazi olarak Türkiye’de ilk kez master plan vizyonunu oluşturduk. Bu planlar kapsamında da Osmangazi’yi 4 bölgeye ayırdık.”


“Demirkapı,Soğanlı,Hisar ve Kent Meydanı ile gelişim bölgemizden oluşan 668 hektar alana plan kazandırdık. Bunun niçin de 571 bin 281 metrekare alanı kamulaştırdık.”


“136 mahallesi,18 bulvarı, 765 caddesi, 7 bin 855 sokağı ile Osmangazi’de yeni bir şehircilik hareketini başlattık.”


“Osmangazi!de sadece insanların değil, tüm canlıların hizmetindeyiz.”


“Şu anda oy kaygısı içinde değiliz!..”


“Yaptığımız tüm işler doğru. Osmangazi artık bir cazibe merkezi.”


“O nedenle de bir gün gelecek; herkes Osmangazi’de yaşamak isteyecek “


Tüm bu iddialı sözlerin sahibi Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar…


Yine önemli projelerinden biri olan “Sukaypark”ın o nefis mekanında düzenlediği basın toplantısında.


Dolu dolu yaşadığı 2 bin 557 günlük icraatlarını ve vizyon projelerini anlatırken çok iddialı idi.


Israrla iki lafının arasında hep şunu vurguladı:


“Şehir değişirse, hayat değişir!..”


Bursa Haber /Erol Nural 


Geri Dön