29 / 03 / 2024

Bursa Panorama 1326 Müzesi'nin temeli atıldı!

Bursa Panorama 1326 Müzesi'nin temeli atıldı!

Bursa’nın tarihini yeniden canlandıracak Panorama 1326’nın temeli atıldı. Osmangazi Belediyesi tarafından 35 milyon TL bütçeyle yaptırılan Panorama 1326 Fetih Müzesinin temeli eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla atıldı.



Bursa’nın tarihini yeniden canlandıracak Panorama 1326’nın temeli atıld. Osmangazi Belediyesi tarafından 35 milyon TL bütçeyle yaptırılan Panorama 1326 Fetih Müzesinin temeli eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla atıldı.


Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 5 yıl önce İstanbul’a, 2 önce Çanakkale’ye ve şimdi de Bursa2ya yapılan panaroma müzelerinin tarihi yeniden canlandırdığını söyledi. Bursa’nın buram buram tarih kokan bir kent olmasına rağmen Bursa’ya geldiğim 2011’de yalnızca 500 bin civarı turist ağırladığını duyunca hayal kırıklığına uğradığını belirten Arınç, “Kaldı ki bu rakamın yalnızca 130 bini yurtdışındandı. Denizi-dağı-termaliyle iç içe yaşadığı Bursa’nın bu kapasiteyi 10 misli artırması gerek. Tarihi içinde yaşatacak böyle bir proje bunun önemli bir adımı olacak” dedi. 


“Tarih tekerrürden ibarettir diyenlere, şair, hiç ibret alınsaydı tekerrür eder miydi? diye cevap verir” sözleriyle konuşmasını sürdüren Bülent Arınç, “Bugün yaşadıklarımız, geçmişin sebepleriyle sonuçlarıyla yaşananlarıdır. Eğer onlardan gerekli derler ve ibretler alınsaydı, bugün çektiğimiz büyük sıkıntıların veya çevremizde yaşanan olayların sebeplerini bilip, ona göre tedbirlerimizi alırdık. Tedbir almak akıllı olanların işidir. İnşallah bundan sonrası itibariyle en azından tarih bilincini güçlendirecek, çok büyük hizmetlerin içerisinde olmalıyız” diye konuştu.

 

Yeşil bina sertifikalı

 

Törene katılan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, 2026’ya kadar Bursa’nın fethi için yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini söyledi. Karaloğlu, Panaroma 1326’nın ayrıca yeşil bina sertifikası ile ayrıcalıklı bir yapı olduğunu bildirdi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise, “Panoramik Müze için 4 yılda 2 bin 500 metrekare alan kamulaştırıldı. Uygulama ihalesi Mayıs ayında tamamlanan müzede çalışmalar Haziran ayında başladı. Müzenin 2,5 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete girmesi planlandı. İhale bedeli 20 milyon 912 bin TL olup, toplamda 35 milyon TL kaynak kullanacak” bilgisini verdi.


Dünya


Geri Dön