29 / 03 / 2024

Bursa Selami Efendi Tekkesi gün yüzüne çıktı!

Bursa Selami Efendi Tekkesi gün yüzüne çıktı!

Çalışmalarına son sürat devam eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, 17’nci yüzyılda Yeşil Mahallesi’nde 3000 metrekare bahçe içine kurulan  Selami Efendi Tekkesi, ilk günkü orijinal haliyle kente kazandırdı.



Bursa’nın yaşayan canlı bir tarih şehri olması için Cumhuriyet döneminden Osmanlı’ya, 2300 yıllık Bitinya surlarından 8500 yıllık arkeolojik bölgelere kadar her alanda önemli çalışmalar yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Külliyesi’nin güneyinde kalan önemli bir eseri daha kente kazandırdı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, 17’inci yüzyılda Emir Sultan dergahında şeyhlik yapan Aziz Mahmud Hüdai halifelerinden Selami Ali Efendi’ye ait olan tekkenin mescidi ilk günkü özgün kimliğiyle ayağa kaldırıldı. Tekke bahçesinde yer alan fakat günümüze ulaşmayan sivil mimarlık örneği yapı da rekonstrüksiyonla 4 asır önce yer aldığı noktaya yeniden inşa edildi.

Değer katacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen tarihi tekkede incelemeler yaptı. Eserin, 17. yüzyılda Aziz Mahmud Hüdai halifelerinden Selami Ali Efendi tarafından inşa ettirildiğini hatırlatan Başkan Aktaş, önemli bir kısmı yıkılmış olan yapının, aslına uygun olarak kent ziynetleri arasındaki yerini aldığını belirtti. Uygulama çalışmalarının hızla devam ettiğini söyleyen Başkan Aktaş, “Anıtsal yapı ve çevresinin bölge halkına kazandırılması için birincil olarak yapının; özgün durumundan da yola çıkılarak, ibadet, açık alan, hazire ve çocuk oyun alanı olarak hizmet vermesi planlandı. Yapılan çalışmalar sonucunda bölge halkının diğer bir talebi doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerle tekke binasının aile sağlığı merkezi olarak kullanılmasına karar verildi. Burada geniş bir bahçe var. Yapılacak rekreasyon çalışmalarıyla halkımız çocuklarıyla gelip burada güzel vakit geçirebilecekler. Çalışmaların Ocak 2019’da bitmesi bekleniyor ancak biz süreci biraz hızlandırıp, Aralık sonu gibi tamamlamayı hedefliyoruz. Şimdiden bölgeye hayırlı olsun” diye konuştu.


Geri Dön