26 / 04 / 2024

Bursa Siteler'e tramvay değil, metro mu geliyor?

Bursa Siteler'e tramvay değil, metro mu geliyor?

Bursa Olay Gazetesi köşe yazarı İhsan Aydın, Belediye Başkanı Recep Altepe ile Siteler bölgesindeki projeleri ele aldı. İşte o yazı...



Belediye başkanlarının görevdeki ikinci yılları artık dolmak üzere. Önümüzdeki 30 Mart'ta 2014 yerel seçimlerinin üstünden iki yıl geçmiş olacak. Dolayısıyla, üçüncü yıla geçişte, ses getirici yeni projelerin açıklanması bekleniyor. Dün Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile sabah kahvesi içtik.


Meslektaşım Serkan İnceoğlu ile birlikte Merinostaki sohbetimizde Başkan Altepe'nin mesaisinin önemli bölümünde kafayı kentsel dönüşüme yorduğunu gördük. Sohbetimizin ağırlığında Altepe, kentin sağlam olmayan konut stokunu yenilemeye dönük projelerden ve emsal artışlarından bahsetti. Ancak, söz arasında gelecek haftadan itibaren yeni projelerin açıklanacağına dair bir ifade dikkatimizden kaçmadı. 


Bursa'ya dönük önümüzdeki günlerde yeni projeler duyurulacak. Bunların konu konu, ayrı günlerde düzenlenecek basın toplantısıyla Bursa kamuoyuna duyuru hazırlığı yapıldığını öğrendik. Altepe'ye Terminal hattından sonra daha evvel açıklanan Siteler tramvayının ne zaman başlayacağını sorduk. 


Başkan, "Bu dönemde başlayıp, bitirmek istiyoruz" diyerek geçiştirdi. Yani, 5 yıllık sürenin dolumuna kadar Sitelere de raylı sistem gidecek. Altepe detay vermedi ama Siteler e tramvay değil metro hazırlığı var. Bu konuda proje çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu konuşuluyor. Eski Tatarlar Köprüsü civarından, Meydancıktan yeraltına inecek metro İncirli ve Tayyareci Mehmet Ali Caddesi'nden Siteler'e kadar uzayacak. Büyükşehir çevreleri de, Başkan'ın 2019 seçimlerine kadar Siteler metrosunu hizmete açmayı hedeflediğini söylüyorlar. Sanırız bu yeni bir gelişme. Altepe şimdilik söylemiyor ama Yıldırım ilçesi,  Ankara  Yolundan sonra ikinci bir metro hattına kavuşmuş olacak. Nitekim dün Başkan bizimle konuşurken BURULAŞ Genel Müdürü Levent Fidansoy'un da elinde bir dosyayla Altepe ile görüşmeye geldiğini fark ettik. 


Buna ilişkin detayların ulaşım başlığı altındaki basın toplantısıyla duyurulacağını düşünüyoruz. 

Bir de Başkan yeni metro hattını Ulaştırma Bakanlığı'na değil, öz kaynaklarla hayata geçirmeyi düşünüyor. 


Güney Çevre Yolu müjdesi Başkan Altepe'ye, daha evvel yatırım gündeminde olan ve Anıtlar Kurulu onayı beklenen Uludağ eteklerinden geçecek Güney Çevre Yolu'nun akıbetini de sorduk. 

Başkan sorumuzu bekliyormuş gibi, önceki gün Ankara'da AK Parti Bursa milletvekilleriyle yaptıkları toplantıda da Güney Çevre Yolu Projesi'ni ele aldıklarını, gelecek haftaki meclis gündeminde bu konunun görüşüleceğini açıkladı. Gelişme, Altepe'nin Bursalılara Büyükşehir'deki 8. yıl müjdelerinden biri olarak değerlendirilebilir. Bitişiklere de emsal sinyali Yukarıda vurguladık. Altepe kentin çürük konut stokunu yenilemeye çok önem veriyor. Bu konuda risk alıp. radikal kararlar üretiyor.Başkan ayrık nizam konut adalarından sonra, şimdi de dayanıksız bitişik nizam yapılara da emsal artışı verilmesi için çalışma yürüttüklerinden bahsetti. Yani, kaçak yapı merkezleri olan varoşların dönüşümü için de önümüzdeki aylarda emsal müjdesi gelebilir. 


Altepe, "Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor. Uygulamaya geçen emsal artış projelerinin geri bildirimlerine göre tavrımız netleşecek" diyor. 


Maç Büyükşehir Stadı'nda Başkan a, 'Büyükşehir Stadyumu'nda ne zaman lig maçı oynanacak' diye sorduk. 


"Maç oynamak için bize göre bir engel yok. Buna Futbol Federasyonu karar verecek" yanıtını almıştık. 

TFF yetkililerinin incelemelerinin ardından dün öğle saatlerinde de önümüzdeki pazar günü kentimizdeki Bursaspor-Trabzonspor maçının Büyükşehir Stadyumu'nda oynanmasına ilişkin TFF kararının çıktığı haberi geldi. İkinci yarının ilk maçında taraftar ve futbolcular Büyükşehir Stadyumu'nda buluşacaklar. Altepe, bir kez daha stadyumdaki eksik timsah kafasının maça engel teşkil etmediğini de sözlerine ekledi. 


İhsan Aydın


Geri Dön