23 / 04 / 2024

Bursa'da Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi inşa edilecek!

Bursa'da Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi inşa edilecek!

Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi ile ilgili protokolü yüklenici firma ile imzaladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gelecek nesillere bırakacakları en büyük mirasın temiz hava, su ve toprak olduğunu belirtti...




Bursa Büyükşehir Belediyesi, bir taraftan arıtma tesislerinde biriken atık çamurunun bertaraf edilmesini, diğer taraftan da yakma sırasında açığa çıkacak ısıdan elektrik elde edilmesini sağlayacak olan Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi ile ilgili protokolü yüklenici firma ile imzaladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gelecek nesillere bırakacakları en büyük mirasın temiz hava, su ve toprak olduğunu belirterek, kurulacak tesis ile hem arıtma tesislerindeki çamurun ortadan kaldırılacağını hem de yıllık 2,5 megavatlık elektrik üretimi ile yılda 6 milyon TL’lik enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi.


Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması amacıyla çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, metan gazından elektrik üretimi, ana içme suyu hattı üzerine kurulan tribünler ile sudan elektrik üretimi ve güneş panellerinden elektrik üretiminin ardından şimdi de arıtma tesislerinde toplanan çamurlardan elektrik üretimi için önemli bir adım attı. Kolektör yatırımları ile yıllardır kent merkezindeki derelere akan kanalizasyon hatlarını yıllar sonra arıtma sistemine dahil eden Büyükşehir Belediyesi, şimdi de arıtma tesislerinde biriken çamurun yakılarak bertaraf edilmesi için 68 milyon TL’lik bir yatırımı Bursa’ya kazandırıyor. Bu tesisle ilgili dünyadaki benzer örnekleri inceleyen Büyükşehir Belediyesi, en iyi sistem olan Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisinin yapımı için düğmeye bastı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, günlük 96 ton çamur yakma kapasitesine sahip olan ve açığa çıkan ısıdan yıllık 2,5 megavat elektrik üretecek tesisin ihalesini kazanan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ile protokol imzaladı.


En büyük miras sağlıklı çevre

BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’nın da hazır bulunduğu protokol imza töreninde konuşan Başkan Altepe, gelecek nesillere bırakılacak en büyük mirasın temiz hava, temiz su ve temiz toprak olduğunu söyledi. Bu hedef doğrultusunda son 6 yıldır çevre yatırımlarına öncelik verdiğini dile getiren Başkan Altepe, devreye alınan kolektörlerle kent merkezinden geçen derelerin kanalizasyon atıklarından arındırıldığını vurguladı. Atıksu arıtma tesislerinde biriken çamurların da önemli bir çevre sorunu olduğunu ve bunu ortadan kaldırılmak amacıyla uzun süredir çalıştıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bu çamurların da bertaraf edilerek, ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bununla ilgili dünya genelinde birçok tesisi inceledik ve en son en gelişmiş teknoloji olan akışkan yataklı yakma tesisini kurmak için çalışmaları başlattık. Yakma kazanlarında sıcaklık 850 dereceye çıkarılacak ve akışkan sistem özelliği sayesinde bir daha yakıt takviyesi yapmaya gerek olmayacak. Ayrıca bu tesiste yıllık 2,5 megavat elektrik üretilecek. Yani yılda 6 milyon TL’lik de enerji tasarrufu yapmış olacağız. Kullanılan teknolojisi bakımından örnek bir tesisi daha Bursa’ya kazandırıyoruz. Yaklaşık 68 milyon TL’lik yatırımın 1,5 yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise mevcut Doğu Atıksu Arıtma Tesisi sınırları içinde yapılacak tesisleri ön görülen sürede tamamlayacaklarını kaydetti.



Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön