26 / 04 / 2024

Bursa'daki tarihi Saatçi Köşkü restore edilecek!

Bursa'daki tarihi Saatçi Köşkü restore edilecek!

Bursa'da yer alan ve 1890 yılında inşa edilen tarihi "Saatçi Köşkü" restore edilecek. Köşk 31 yıldır ormancılık müzesi olarak hizmet veriyor...



 Bursa'da 1890 yılında inşa edilen ve 31 yıldır ormancılık müzesi olarak kullanılan Saatçi Köşkü restore edilecek. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Bursa'nın Osmangazi ilçesi Çekirge Caddesi'nde 1934-1949 yıllarında Bursa Orman Okulu, daha sonra Orman Bölge Müdürlüğü binası olarak kullanılan ve 1989 yılından bu yana da ormancılık müzesine ev sahipliği yapan 130 senelik bina, kapsamlı bir restorasyondan geçirilecek.

Özellikle tavan nakışları ve süslemeleriyle göz dolduran şehrin sivil mimari örneklerinden barok tarzdaki iki katlı ahşap yapının bahçesinde, bu bina ile aynı tarihte inşa edilmiş konak, kameriye, aslan ağızlı bir havuz ile anıt ağaçlar yer alıyor.

Valilik ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık olarak iki sene sürecek olan restorasyondan sonra ihtişamlı görünümüne kavuşacak bina, ormancılığın tarihsel gelişimini tanıtmak ve ormanlar hakkında bilgi vermek içim Bursa Ormancılık Müzesi olarak hizmet vermeyi sürdürecek.

- "Tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceğiz"

Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, Anadolu Ajansı muhabirine, köşkün ilk sahibi Saatçi Ali Efendi'nin uzun seneler boyunca bu binada saat imalatı yaptığını belirtti.

Ali Efendi'nin, köşkü atölye ve yaşam alanı olarak kullandığını dile getiren Akın, "Bina, 1934'te Orman Okuluna dönüştürülmüş. O yıllar, ormancılığın ilk teknik çalışmalarının yapıldığı yıllardır. Okulda, orman teşkilatı için elemanlar, şefler, mühendisler ve memurlar yetiştirilmiş. Bina, 1960'lı yıllarda Bursa Orman Bölge Müdürlüğü olarak hizmete açılmış ve 1981 yılına kadar kamu kurumu olarak hizmet vermiş." şeklinde konuştu.

Akın, köşkün 1989 yılında Türkiye'nin ilk ormancılık müzesi olarak hizmete açıldığını dile getirdi.

Müzede, 181 senelik orman teşkilatının geçmişinden bugüne kadar evrak, arşiv malzemeleri ve fotoğrafların bulunduğunu dile getiren  Akın, ziyaretçilerin ormancılık tarihi hakkında bilgi sahibi olup izlenim edinebildiğini söyledi.

Yalçın Akın, yapının tek onarım dışında bugüne kadar herhangi bir restorasyon görmediğini belirterek şu şekilde konuştu:

"Geçen yıl boyunca köşkün restorasyon projesiyle uğraştık ve çok şükür tamamladık. Bu yıl projenin uygulanması için ihale hazırlıkları içindeyiz. Köşkün ve eklentilerinin restorasyonu için ihaleye çıkılacak ve ardından inşaata başlanacak. İlk günkü mimarisine uygun, işlemeleri, duvar resimleri, tavan süslemeleri ve dekorlarına kadar restore edilecek yapının daha güzel bir şekilde hizmet vermesini amaçlıyoruz. Daha çok öğrenci grupları, orman teşkilatını bilen veya geçmişte bu mesleğin içinde bulunanların ziyaret ettiği bir müze. Restorasyon tamamlandıktan sonra tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Toplumun daha geniş kesimlerinin de burayı ziyaret etmesini istiyoruz."

- Bursa Ormancılık Müzesi

Saatçi Köşkü'ndeki müzede, bitki ve hayvan fosilleri, ormancılıkla ilgili araç, gereç ve haritalardan meydana gelen yaklaşık 3 bin parça bulunuyor.

Türkiye'nin ilk ihtisas müzesi olma özelliğine de sahip olan, orman hayatından kesitler, orman bitkileri ve kesim aletleri, orman mühendisliğinde kullanılan aletler, fosiller, harita ve uzay fotoğrafları, tarihi orman içi haberleşme araçlarının sergilendiği bölümler olan müzede, önemli fosil koleksiyonları da sergileniyor.

Müzede, fil veya mamut ağacı olarak da bilinen sekoya ağacının 3 milyon sene önce Anadolu'da bulunan örneği, atların atası olan bir hayvana ait kemik fosili ile 14 milyon yıllık Miyosen devrine ait fauna ve flora fosilleri de yer alıyor.

Eserler arasında, tarihi belge değeri olan, 1900'lü yılların ilk senelerinin tekniğiyle çizilen haritalar, orman mühendisliğinde kullanılan arazi ve büro malzemeleri ile telsiz ve santraller de mevcut.
 


Geri Dön