24 / 04 / 2024

Büyük İstanbul Otogarı’nda kiralar 5 bin ile 15 bin TL arasında!

Büyük İstanbul Otogarı’nda kiralar 5 bin ile 15 bin TL arasında!

Büyük İstanbul Otogarı’nı 9 Eylül 2019’da İBB devraldı. Büyük İstanbul Otogarı İşletme Müdürü Fahrettin Beşli, otogardaki kiralara ilişkin konuştu.



Yap işlet devret modeliyle yapılan, mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) olan Büyük İstanbul Otogarı’nın 25 yıllık işletme dönemi 5 Mayıs 2019'da bitti. Otogarda yepyeni bir süreç ise İBB’nin 9 Eylül 2019’da işletmeyi devralmasıyla başladı.

-İHALE CANLI YAYINLANDI-

İBB'nin resmi sitesinde yer alan habere göre; bu devir işlemlerinden sonra İBB, otogardaki ticari alanların kiralanmasına esas kira bedellerinin tespiti için profesyonel bir değerleme şirketi ile çalışma gerçekleştirdi. Değerleme şirketinin ortaya koyduğu kira bedelleri dikkate alınarak, 25 Aralık 2019’da, “İBB Büyük İstanbul Otogarı Ticari Alanları İşletme Ve Kiraya Verme İşi İhalesi” yapıldı. Canlı olarak İnternet üzerinden canlı yayınlanan ihaleyi, 16 Ocak 2021’de başlamak üzere 3 yıllığına İBB iştiraki Boğaziçi Yönetim AŞ aldı. 

-ÖNCELİK ESKİ KİRACILARIN-

Yeni dönemle beraber kiraya verme işinde tek söz sahibi olan Boğaziçi Yönetim AŞ, en baştan itibaren, dükkân ve ticari alanların kiralanmasında, (aynı zamanda kiralama öncesine ilişkin ecrimisile esas muhatap olan) içinde fiilen faaliyet yürüten işletmecilere öncelik sağlandı. 

 Büyük İstanbul Otogarı’nda kiralar 5 bin ile 15 bin TL arasında!

-25 YILLIK SÖZLEŞMELER BİTTİ-

Büyük İstanbul Otogarı İşletme Müdürü Fahrettin Beşli, eski kiracıların elinde olan, “Ticari İşyeri Tahsis Belgesi”nin, yalnızca otogarın geçmiş dönem işletmecisi ile kendi aralarında tesis ettikleri kiralama işlemi ile ilgili olduğunu dile getirerek, İBB’nin bu kira ilişkisinin ve tahsisin tarafı veya garantörü olmadığına dikkat çekti. Beşli, şunları kaydetti: 

“Her ‘Ticari İşyeri Tahsis Belgesi’ eki olan ‘Kesin Tahsis Belgesi Şartları’nın 1, 2 ve 9.cu maddelerinde, iş bu tahsis işleminin 25 yıllık olduğu ve eski işletmecinin sözleşme süresi bitiminde sona erdiği açık hüküm olarak yer almaktadır.”

-KİRACILAR SEKTÖRDEN-

Otogarda yolcu taşımacı yazıhanelerinin sadece şehirlerarası yolcu taşıyan eski, yeni firma ve acentelerinin yetkililerine kiralandığına vurgu yapan Beşli, “Sektörün özellikleri ve işleyişi, bir taşımacı yazıhanesinde birden fazla firma bileti satışı yapılabileceği veya hizmet verebileceği gerçeğinden hareketle yalnızca taşımacı yazıhanelerinde alt kiracılık olanağı sağlanmıştır. Bu yöntem, otogardaki kiracılarımızın geriye kalan 4/5lik kesimde uygulanmamıştır” diye konuştu. 

-2020 FİYATLARI UYGULANIYOR-

Yazıhane alt kiralarının 5 bin ile 15 bin TL arasında değiştiğini ve 26 bin TL bedelle kiralama duyumu aldıklarını belirtti. Rakamlardaki bu değişimin, alt kiracı firma büyüklüğü veya içinde olan firma sayısı sebebiyle yaşandığına dikkat çeken Beşli, kira bedellerine ilişkin şunları söyledi:

“Taşımacı yazıhaneleri kiraları 2020 yılı için 8.500 TL + KDV + Genel Gider Payı olarak belirlenmiş; bu tutarın 5.250 TL si peşin nakit, kalan kısmı “15 TL/Peron Tahsis Bedeli x Sefer Sayısı” şeklinde tahsil edilmektedir. Kiracı ile alt kiracı arasındaki kira bedelleri geçmişten gelen taraflar arası mutabakatlar doğrultusunda belirlenmiş ve uygulanmıştır. Uygulanan kira bedellerine tarafımızca 2020 yılı için artış kısıtlaması getirilmiştir. Büyük İstanbul Otogarında, 166 adet taşımacı yazıhanesinde kiracılarımız firma ya da acente olarak şehirlerarası yolcu taşımacılığı hizmeti vermekte; bunlardan D1 / F1 / F2 belge alma süreçleri devam eden 61 adedinde alt kiracılar hizmet vermektedir.”

Ekrem İmamoğlu'ndan otogar müjdesi!


Geri Dön