25 / 04 / 2024

Büyükada Rum Yetimhanesi'nin çökme tehlikesi var!

Büyükada Rum Yetimhanesi'nin çökme tehlikesi var!

Europa Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası Büyükada Rum Yetimhanesi ile ilgili kapsamlı bir rapor yayımlandı. 



Europa Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası, Büyükada Rum Yetimhanesi kompleksinin kurtarılması ve korunması için eylem planını içeren teknik ve mali raporu yayımladı.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, raporda, projenin en az 40 milyon Avro tutarında bir yatırım gerektireceği belirtildi.Ayrıca, proje ve uygulamasıyla bütün rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasının ise 4-5 yıl süreceği ifade edildi. Hazırlanan rapor, 29-31 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen, uzmanlardan oluşan heyetin, üç günlük Türkiye ziyareti sonuçları ve tarihi yapılarda deneyimli statik mühendisi Clive Dawson’ın Nisan 2019’da yapıyı yerinde inceleyerek ürettiği yapısal raporu esas alıyor. 


Çökme tehlikesi var

Dünyanın ikinci en büyük ahşap yapısı olarak kabul edilen yetimhane 15 bin metrekareden fazla alana sahip. Yapı 19.'uncu yüzyılda mimar Alexander Vallaury tarafından lüks bir otel ve kumarhane olarak kullanılmak üzere inşa ediliyor. Raporda, yetimhanenin çökme tehlikesine olduğu şöyle belirtildi: “Özellikle kış aylarında kötü hava koşulları (şiddetli yağışlar ve sert kuzey rüzgârları), Türkiye’nin 1999’da yaşadığı deprem ve bakımın yetersizliği binaları büyük ölçüde tahrip etmiş, bu da büyük ölçüde bozulma ve ciddi bir çökme riski ile sonuçlanmıştır. (...) Esas amaç, tamamen orijinal durumuna geri getirmek değildir, yeni ve cazip kullanımlara adapte ederken, ayrıca son yıllarda geçirdiği bozulmaların izlerini mümkün olduğu ölçüde yok etmeden görünür kılmaktır.”

 


Geri Dön