28 / 03 / 2024

Çamlıca Cami inşaatının yüzde 75'i tamamlandı!

Çamlıca Cami inşaatının yüzde 75'i tamamlandı!

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olacağı belirtilen Çamlıca Camisi 'nin kaba inşaatının yüzde 75 'e yakını tamamlandı.



İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, temeli 6 Ağustos 2013'te atılan Çamlıca Camisi'nde yapılan çalışmalarla ilgili AA muhabirine bilgi verdi. 


Caminin kaba inşaatının yüzde 75'ine yakınının tamamlandığını anlatan Külünk, inşaatta yaklaşık 350 kişilik bir ekibin 7 gün 24 saat esasına göre çalıştığını aktardı.


Camiyi, cuma günü ve kadir gecesine denk gelen 1 Temmuz 2016'da açmayı hedeflediklerini dile getiren Külünk, "Çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Caminin kaba inşaatının yaklaşık yüzde 75'ini tamamlamış bulunuyoruz. Bunun yanında da atölyelerde, ince inşaatla alakalı ahşap, mermer, seramik, çini gibi ürünlerin üretimleri devam ediyor" dedi. 


Külünk, caminin 3 bin 500 araçlık kapalı otoparkının kaba inşaatının bittiğini dile getirerek, şunları aktardı:


"Şu anda otoparkın boya çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, 11 bin metrekarelik müzemizin, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisinin inşaatları tamamlandı. Bunların yanında, 3 bin metrekarelik kütüphane ile 3 bin 500 metrekarelik konferans salonu bitmek üzere. Avludaki kemer ve kubbe çalışmaları devam ediyor. Sanat atölyelerimizin duvarları örülüyor. Cami içindeki son cemaat yeri, fil ayakları ve mahfil katlarının inşaatları devam ediyor."


- İnşaatı tamamlanan 2 minarenin külahları takılacak


Minarelerden ikisinin tamamlandığını belirten Külünk, "1 ve 2 numaralı minarelerin betonarme inşaatları kısa süre önce bitti. Üçüncüsü de tamamlanmak üzere. Minarelerden birinin külahı şantiye alanına geldi. Burada yalıtım ve kaplaması yapılıyor. Ardından minaredeki yerine montaj edilecek ve minarenin alemi üstüne konulacak" diye konuştu. 


Külünk, aralarında Suudi Arabistan, Amerika, Belçika gibi ülkelerin de bulunduğu yurtiçi ve dışından ziyaretçilerin sık sık inşaatı ziyaret ettiğini dile getirdi.


- Yurtdışından öğrenciler inşaatta staj yapıyor


Bunların arasında akademisyenlerin de bulunduğu kaydeden Külük, "Mesela Belçika'dan bir teknik üniversiteden gelenler oldu. Hollanda'da üniversitede okuyan 2 kız öğrenci, Erasmus yoluyla inşaatımızda staj yapıyor. Hollanda'dan başka talebe arkadaşlarımız da geliyor" şeklinde konuştu. 


Külünk, cami inşaatında iş güvenliğinin üst düzeyde olduğu belirterek, "Yanılmıyorsam 8 iş güvenliği uzmanı sahada sürekli denetleme yapıyor. Ayrıca, inşaat alanında 24 saat ambulans duruyor. Gündüzleri de bir doktor sürekli burada bulunuyor" ifadelerini kullandı.



AA


Geri Dön